Čo založil manžel Márie Terézie, obdivujeme dodnes

NETKY.SK • 26 Apríl 2011, 07:34 • 2 min
Čo založil manžel Márie Terézie, obdivujeme dodnes

Čo založil manžel Márie Terézie, obdivujeme dodnes

slovakia

left justify in out

img

Manufaktúre na výrobu fajáns a kameniny je venovaná nová výstava v Holíči. Je súčasťou cezhraničného projektu Spoločný návrat do 18. storočia prostredníctvom cisára Františka Lotrinského, pána Holíča a Hodonína.
      Návštevníci si na nej až do posledného dňa tohtoročných letných prázdnin budú môcť pozrieť desiatky exponátov nielen z holíčskej fajansy a kameniny, ale tiež historické exponáty, zapožičané zo Slovenského národného múzea – Historického múzea v Bratislave, múzeí v Martine, na Červenom kameni, z Múzea mesta Bratislavy, Slovenského národného archívu Bratislava a Moravskej galérie v Brne. Inštalované sú na dvoch miestach – v historických priestoroch bývalej výrobne a tiež v rekonštruovaných hospodárskych budovách Holíčskeho zámku. Ten slúžil manželovi cisárovnej Márie Terézie ako letohrádok.
      Výstava ukazuje pestrú kolekciu keramiky od jedálenských servisov, cez sošky či predmety netradičných tvarov. Okrem fajansy, teda hrnčiarskych výrobkov žltkastej či načervenavej farby, ktoré sú pokryté nepriehľadnou glazúrou, možno vidieť portréty, grafiky, zbrane, mince a archívne dokumenty, ktoré sú s Františkom Lotrinským spojené. Cisár manufaktúru založil v Holíči v roku 1743 ako jednu z prvých na Slovensku. Nadviazala na tradíciu starých habánskych keramických dielní, ktoré v meste stáli predtým. Nachádzali sa tam keramické výrobne, ako je úpravovňa hliny, glazúrovňa, výrobňa mufiel, pece, tehelňa, laboratóriá, sklady, maliarska dielňa, predajňa a kancelárie. V roku 1992 bolo v Holíči zriadené Múzeum keramiky.
      Výstava s malými obmenami bola už inštalovaná v partnerskom meste, v Masarykovom múzeu Hodonín. Hlavným cieľom spoločného kultúrneho projektu je nadviazanie nových kontaktov a sietí prepojením histórie dvoch miest a regiónov blízko hranice. Patrí do Programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika–Česká republika 2007–2013. Projekt je spolufinancovaný z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies