O tom, či Viliam M. zostane vo väzbe za mrežami, rozhodne Najvyšší súd

NETKY.SK • 13 Február 2013, 12:01 • 2 min
O tom, či Viliam M. zostane vo väzbe za mrežami, rozhodne Najvyšší súd

O tom, či Viliam M. zostane vo väzbe za mrežami, rozhodne Najvyšší súd

slovakia

left justify in out

imgO tom, či obvinený zo závažnej trestnej činnosti, vrátane štyroch vrážd - Viliam M., ktorého minulý týždeň eskortovali z Venezuely na Slovensko zostane naďalej vo väzbe za mrežami rozhodne Najvyšší súd SR (NS).

Vrážd, z ktorých je obvinený sa mal dopustiť v rokoch 2001 a 2003. Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku - pracovisko Banská Bystrica rozhodol o vzatí Viliama M. do väzby vo štvrtok 7. februára. Obvinený voči rozhodnutiu podal sťažnosť a preto bude o nej rozhodovať NS SR a to po doručení spisového materiálu zo ŠTS. NS SR však zatiaľ spis a sťažnosť dodnes neobdržal. Informoval dnes Tlačový a informačný odbor NS SR.

Dôvodom väzby bola možná obava z úteku, ovplyvňovania svedkov a pokračovania v trestnej činnosti. Informovala vo štvrtok hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Viliam M. je obvinený zo štyroch vrážd. Vo štvrtok (7. 2.) ho z talianskeho Ríma priviezol na Slovensko vládny špeciál a Viliam M. na ŠTS odmietol vypovedať. Väzba začala plynúť 7. februára od 10.10 h a vykonáva sa v Ústave na výkon väzby v Banskej Bystrici.

Na bratislavskom letisku pristál Viliam M. vo štvrtok pred 12.30 h. Slovák sa skrýval vo Venezuele. Do Ríma sa dostal komerčnou leteckou linkou, sprevádzala ho venezuelská polícia. Viliam M. vystúpil z lietadla s putami na rukách, sprevádzali ho policajní kukláči.

Stíhajú ho za výbuch v topoľčianskej firme a vinia ho z účasti na viacerých vraždách, vrátane vraždy jedného z bossov sýkorovcov Petra Čongrádyho. Pôvodne bol obvinený aj z účasti na vražde svojho synovca Jozefa Mišenku, nedávno ho NS SR v tomto prípade definitívne oslobodil. Viliam M. bol tiež obžalovaný v kauze najväčšej bankovej krádeže z januára 1996, z trezoru VÚB v Nitre vtedy zmizlo 173 miliónov korún.

Interpol po ňom pátral v rámci medzinárodnej pátracej akcie. Zadržali ho 2. januára 2013 na ostrove Margarita vo Venezuele.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies