O liberalizácii staníc STK a nižších pokutách sa rozhodne na ďalšej schôdzi

NETKY.SK • 18 Október 2017, 15:07 • 2 min
O liberalizácii staníc STK a nižších pokutách sa rozhodne na ďalšej schôdzi

BRATISLAVA - O liberalizácii siete staníc technických a emisných kontrol a o znížení pokút za chýbajú emisnú či technickú kontrolu by sa malo rozhodnúť až na nadchádzajúcej schôdzi parlamentu. Tá má naplánovaný začiatok na 28. novembra tohto roku.

slovakia

left justify in out

Hlasovanie o novele zákona o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách sa totiž presunulo zo súčasnej na nasledujúcu schôdzu.

 

V novele je okrem iného navrhnutá liberalizácia siete staníc technických a emisných kontrol. V praxi by znamenala to, že takúto stanicu by si mohol založiť každý, kto splní zákonom stanovené podmienky. Ministerstvo dopravy by tak nelimitovalo počet staníc kontroly ako v súčasnosti. Od zmeny si rezort sľubuje zvýšenie počtu staníc a odstránenie dlhých čakacích lehôt na tieto kontroly.

 

S takýmto návrhom však nesúhlasili poslanci Peter Náhlik (Smer-SD) a Radovan Baláž (SNS), ktorí k novele predložili pozmeňujúci návrh, ktorým sa liberalizácia siete staníc z novely vypúšťa. Ak by sa prijal, aj naďalej by sieť staníc technických a emisných kontrol určovalo ministerstvo dopravy a stanovovalo by ich počty.

 

Čo sa týka pokuty za chýbajúcu či neplatnú emisnú alebo technickú kontrolu, ministerstvo navrhuje v novele ich zníženie. V súčasnosti vodičovi hrozí v obidvoch prípadoch pokuta vo výške 165 eur. Od 1. januára 2016 pritom platí, že ak majiteľ auta zaplatí do 15 dní dve tretiny z tejto pokuty, považuje sa sankcia za uhradenú.

 

Teraz chce ministerstvo v novele zákona priniesť zmenu v tom, že ak si majiteľ auta dodatočne splní túto svoju povinnosť, čiže absolvuje technickú alebo emisnú kontrolu a zaplatí do 15 dní jednu tretinu z pokuty, táto sankcia sa bude považovať za uhradenú.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies