Experti vo Švédsku potvrdili pravosť nájdených kráľovských klenotov

NETKY.SK • 11 Február 2019, 17:54 • 2 min
Experti vo Švédsku potvrdili pravosť nájdených kráľovských klenotov

ŠTOKHOLM - Švédski experti potvrdili pravosť vzácnych kráľovských klenotov, ktoré vlani ukradli z katedrály pri Štokholme a pred týždňom ich našli odhodené v odpadkovom koši. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Krádež sa stala 31. júla 2018 v meste Strängnäs ležiacom západne od Štokholmu. Hodnota ukradnutej časti pokladu sa odhadovala na približne 65 miliónov švédskych korún (6,2 milióna eur).

 

Pred týždňom sa odcudzené klenoty, pochádzajúce z počiatku 17. storočia, našli v odpadkovom koši v meste Akersberga.

Vyšetrovatelia si okamžite po náleze neboli jednoznačne istí, že ide skutočne o súčasti ukradnutého pokladu.

 

Ich pravosť však potvrdili odborníci švédskeho Národného forenzného centra a Švédskej cirkvi, oznámila v pondelok polícia.

 

 

Zlodeji ukradli z katedrály dve koruny, ríšske jablko, drahokamy a perly pochádzajúce z pohrebných insígnií švédskeho kráľa Karola IX. a jeho manželky Kristíny z roku 1611. Dvojica páchateľov podľa svedkov utiekla na motorovom člne po neďalekom jazere.

 

V súvislosti s prípadom prebieha súdne konanie s 22-ročným občanom Švédska, ktorý čelí obvineniam z krádeže klenotov. Proces s ním však po prekvapivom náleze klenotov dočasne zastavili. Úrady v piatok zadržali aj druhého muža podozrivého z manipulácie s ukradnutými klenotmi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona