Novým rumunským prezidentom bude Ponta, ukazuje prieskum

NETKY.SK • 16 Október 2014, 13:39 • 2 min
Novým rumunským prezidentom bude Ponta, ukazuje prieskum

BUKUREŠŤ - Súčasný rumunský premiér Victor Ponta bude v novembrových voľbách zvolený za nového prezidenta východoeurópskej krajiny. Vyplýva to z výsledkov októbrového prieskumu verejnej mienky zverejnených vo štvrtok.

slovakia

left justify in out

Z nich vyplýva, že Ponta v prvom kole dostane viac ako 40 percent hlasov a v druhom 53 percent. V oboch prípadoch by tak za sebou nechal svojho rivala Klausa Iohannisa, starostu transylvánskemu mesta Sibiu. Mandát úradujúceho prezidenta Traiana Basesca, ktorý už nemôže kandidovať, sa končí v decembri. Bol to práve Basescu, kto sa postaral o najväčší zásah do predvolebnej kampane, keď Pontu, s ktorým mal napäté vzťahy, v utorok označil za bývalého tajného agenta. Ponta označil tieto obvinenia za klamstvá.

 

Bývalý prokurátor Ponta je rumunským premiérom od roku 2012 a jeho ľavicová aliancia má väčšinu v parlamente. Jeho pôsobenie na čele 20-miliónovej krajiny poznamenali ostré spory s Basescom, ktorý nakoniec musel pred dvoma rokmi čeliť referendu o predčasnom ukončení mandátu. Pontova vláda sa aj preto dostala do paľby kritiky EÚ. Basescu nakoniec zostal hlavou štátu, no len vďaka nedostatočnej účasti na hlasovaní. Ponta a Basescu následne urovnali svoje spory a dohodli sa na prekonaní vzájomnej nevraživosti v záujme krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies