Sarkozy sa vracia do čela najsilnejšej opozičnej strany

NETKY.SK • 30 November 2014, 10:13 • 2 min
Sarkozy sa vracia do čela najsilnejšej opozičnej strany

PARÍŽ - Vo voľbách predsedu najsilnejšej francúzskej opozičnej strany Zväzu za ľudové hnutie (UMP) zvíťazil včera opäť bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, ktorý získal 64,5 percenta odovzdaných hlasov.

slovakia

left justify in out

Jeho protikandidátmi boli dvaja exministri Bruno Le Maire a Hervé Mariton.
      

Podľa agentúry Reuters tak Sarkozy urobil významný krok k tomu, aby sa vo voľbách v roku 2017 znovu stal kandidátom svojej strany na úrad francúzskeho prezidenta, avšak jeho víťazstvo v hlasovaní, ktorého sa mohlo zúčastniť takmer 270.000 členov strany, nie je také presvedčivé, ako sa vo všeobecnosti predpokladalo. 
      

V roku 2004, keď sa bývalý prezident taktiež uchádzal o kreslo predsedu UMP, získal až 85 percent hlasov svojich straníckych kolegov a v rokoch 2007-2012 sa stal francúzskym prezidentom.
      

Voľby nového predsedu UMP po prehratých prezidentských voľbách spred dvoch rokov sa skončili škandálom - za víťaza sa totiž vyhlásili tak vtedajší generálny tajomník strany Jean-Francois Copé, ako aj bývalý premiér Francois Fillon. 
      

Po konflikte medzi oboma kandidátmi a tábormi ich stúpencov, ktorý zamestnával francúzske médiá ešte niekoľko mesiacov, sa riadenia UMP ujalo kolektívne vedenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies