Dostavba Mochoviec sa opäť poriadne predraží, čo je za tým tentoraz?

NETKY.SK • 3 December 2020, 14:35 • 2 min
Dostavba Mochoviec sa opäť poriadne predraží, čo je za tým tentoraz?

MOCHOVCE - Dostavba Atómovej elektrárne Mochovce sa poriadne predraží.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek. Na dostavbu mochovských blokov Slvoensko zaplatí o približne 6,2 miliardy eur viac, ako sa pôvodne predpokladalo.

 

Zvážanie paliva je naplánované na apríl 

„Na poslednom valnom zhromaždení bolo schválené navýšenie rozpočtu o ďalších 495 miliónov eur. Toto financovanie má zabezpečiť akcionár SPH, ktorý vlastní 66-percentný balík Slovenských elektrární,“ povedal Galek s tým, že štát ako 34-percentný akcionár si vyrokoval prítomnosť svojej kontrolnej expertnej skupiny na dostavbe mochovských blokov.

 

img

Slovenské elektrárne budú môcť zavážať jadrové palivo do tretieho jadrového bloku najskôr koncom apríla budúceho roku. To však musí prejsť celý povoľovací proces bez námietok a odvolaní účastníkov konania.

 

Súvisiaci článok: REPORTÁŽ: Sulík sa vyjadril, ako pokračuje výstavba 3. a 4. bloku v Mochovciach

 

„Ja verím tomu, že všetky procesy budú ukončené do konca tohto roka, čo by znamenalo, že následne Úrad jadrového dozoru by mohol vyzvať účastníkov konania, aby sa prišli pozrieť do spisu ešte predtým, ako bude vydané prvostupňové rozhodnutie. Niekde na konci februára budúceho roka by mohlo byť vydané to rozhodnutie. Následne, ak sa nikto neodvolá, za sedem týždňov by bolo prvostupňové rozhodnutie právoplatné. Ak sa niekto odvolá, bude sa musieť s tým úrad vysporiadať a bude trvať pár mesiacov (tri až štyri), kým by mohlo byť palivo zavezené,“ povedal v Mochovciach generálny riaditeľ Slovenských elektrární Branislav Strýček. Štvrtý mochovský blok bude podľa neho uvedený do prevádzky dva roky po spustení tretieho bloku.

 

Náklady na dostavbu sa viackrát navyšovali
Minister hospodárstva Richard Sulík priznal, že niekedy v septembri dostal od Slovenskej informačnej služby správu, ktorá hovorila o 19 technických problémoch pri dostavbe mochovských blokovPričom tri z nich treba ešte dotiahnuť.

 

V bezpečnosti nových jadrových blokov však minister nevidí problém. „Tretí blok je pripravený na spustenie,“ povedal Sulík. Pôvodne mali byť jadrové bloky dokončené v roku 2013. Termíny sa však pre opodstatnené aj neopodstatnené dôvody viackrát posúvali

 

img

 

Dostavba si mala vyžiadať podľa posledných informácií 5,7 miliardy eur. Suma sa taktiež niekoľkokrát navyšovala, na začiatku dostavby mali elektrárne v pláne minúť necelé tri miliardy eur. Slovenské elektrárne začali s dostavbou Mochoviec oficiálnym otvorením 3. novembra 2008. 

 

Sulík tiež okomentoval výroky premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) na adresu ministra školstva Branislava Gröhlinga, o ktorom tvrdil, že nedokázal zabezpečiť bezpečný návrat detí do škôl od pondelka. Jeho kritiku označil Sulík za „úbohú a smiešnu“„Vyzerá to ako úbohá a smiešna reakcia, a to sme už zvyknutí,“ reagoval Sulík.

 

Prečítajte si tiež: Viac ako 200 inšpekcií vykonal minulý rok Úrad jadrového dozoru

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona