Nový Zéland chce rehabilitovať mužov odsúdených v minulosti za homosexualitu

NETKY.SK • 9 Február 2017, 10:40 • 2 min
Nový Zéland chce rehabilitovať mužov odsúdených v minulosti za homosexualitu

WELLINGTON - Nový Zéland zrejme už čoskoro očistí mená mužov, ktorí boli pred vyše troma desiatkami rokov odsúdení na základe zákonov umožňujúcich trestanie homosexuality.

slovakia

left justify in out

O zámere vymazať im záznam z registra trestov dnes informovala novozélandská ministerka spravodlivosti Amy Adamsová. Mužom odsúdeným za trestné činy ako nemravnosť, sodomia či poskytnutie priestoru na vykonávanie homosexuálnych činov sa ministerka ospravedlnila. Zároveň však uviedla, že od vlády okrem výmazu z registra nedostanú nijaké finančné odškodnenie.

 

Plán na rehabilitáciu takto odsúdených má širokú podporu novozélandských zákonodarcov. Predpokladá sa teda, že parlament ho schváli. Opatrenie by sa podľa odhadu ministerky mohlo týkať približne 1000 mužov.

 

Homosexualita bola na Novom Zélande dekriminalizovaná v roku 1986, pričom sobáše osôb rovnakého pohlavia krajina legalizovala v roku 2013. Naproti tomu pohlavný styk medzi ženami novozélandská legislatíva vyslovene nezakazovala nikdy.

 

"Niet pochýb o tom, že homosexuálne orientovaní Novozélanďania, ktorí boli odsúdení za dobrovoľný pohlavný styk a považovaní za kriminálnikov, si nesú stigmu a utrpeli obrovskú bolesť. Je nám ľúto, čím si títo muži a ich rodiny prešli," povedala Adamsová. Dodala, že pripravované opatrenie je na Novom Zélande prvým svojho druhu.

 

Odsúdencom sa záznam z registra nevymaže automaticky, ale na základe žiadosti. Jednotlivé prípady budú potom úrady posudzovať individuálne, dodala Adamsová. Rehabilitácia sa nebude vzťahovať na činy, ktoré sú trestné aj podľa súčasných zákonov.

 

Obdobné opatrenie koncom januára schválila aj vláda v Británii. Posmrtne ním omilostila tisícky mužov, ktorí boli pre homosexualitu v minulosti odsúdení. Tisíckam ďalších odsúdených, ktorí sú stále nažive, zároveň umožnila vymazať záznam z registra trestov. Aj oni o takýto úkon však musia úrady požiadať.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies