Nový zákon, ktorý prijali v Austrálii, zabráni sexuálnym delikventom vycestovať z krajiny

NETKY.SK • 13 December 2017, 16:08 • 2 min
Nový zákon, ktorý prijali v Austrálii, zabráni sexuálnym delikventom vycestovať z krajiny

CANBERRA - Austrálske úrady zabránili vycestovať z krajiny prvej osobe usvedčenej zo sexuálneho obťažovania maloletých. Konali tak na základe nového zákona, ktorý nadobudol platnosť v stredu a má za cieľ udržať pedofilov mimo krajín juhovýchodnej Ázie, kde je rozšírený trh so sexuálnou turistikou.

slovakia

left justify in out

Viac ako 20-tisíc ľudí evidovaných v registri sexuálnych delikventov tak odteraz nesmie opustiť Austráliu, s výnimkou osobitných prípadov s povolením úradov. Porušenie zákona je federálnym trestným činom a hrozí zaň až päť rokov za mrežami.

Sexuálneho delikventa zadržala polícia na letisku v Sydney. Kam chcel vycestovať, zatiaľ nie je známe. "Sme si vedomí, že usvedčení sú náchylní naďalej konať trestnú činnosť, ak sú v krajine, kde je sexuálne zneužívanie detí na vzostupe a oni nie sú monitorovaní," uviedla ministerka zahraničných vecí Julie Bishop.

Do austrálskeho registra sexuálnych delikventov každoročne pribudne približne 2500 ľudí, ktorým úrady na základe nového zákona odoberú cestovné pasy. Ak budú páchatelia menej vážnych deliktov dodržiavať podmienky, po uplynutí niekoľkých rokov ich z registra vyradia a budú môcť pasy opätovne získať. Pre viac ako 3200 zločincov v registri platí doživotný zákaz opustiť krajinu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies