Nový vládny kabinet v Egypte bude známy do nedele

NETKY.SK • 13 Jún 2014, 16:41 • 2 min
Nový vládny kabinet v Egypte bude známy do nedele

KÁHIRA - Nová vláda v Egypte by mala byť známa do nedele. V piatok o tom informovali traja miestni predstavitelia.

slovakia

left justify in out

Predpokladá sa, že minister financií i viacerí ďalší si svoje posty ponechajú. Ponechanie kľúčových ministrov vo funkciách by umožnilo novému prezidentovi Abd al-Fattáhovi as-Sísímu rýchlejšie implementovať reformy. Na tie vyzývajú Spojené arabské emiráty, ktoré podobne ako iné arabské krajiny poskytli Egyptu po zvrhnutí islamistického exprezidenta Muhammada Mursího miliardy dolárov pomoci. As-Sísí, ktorý sa ujal moci v nedeľu, zostavením novej vlády poveril doterajšieho premiéra Ibráhíma Mahlaba. Toto rozhodnutie je považované za signál, že v záujme zotavenia ekonomiky a urovnania politických rozporov uprednostňuje kontinuitu. Podľa štátnych médií rokovania o sformovaní kabinetu pokračujú.

 

Bývalý náčelník egyptskej armády as-Sísí sa ujal funkcie hlavy štátu na nasledujúce štyri roky. Cieľom májových prezidentských volieb, v ktorých si zabezpečil 97-percentnú podporu, bolo ukončiť tri roky trvajúce nepokoje po páde režimu Husního Mubaraka. As-Sísí je pritom hlavnou postavou za minuloročným zosadením prvého demokraticky zvoleného prezidenta Mursího armádou v reakcii na masové opozičné protesty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies