Nový veľvyslanec SR Ján Foltín odovzdal poverovacie listiny

NETKY.SK • 1 Júl 2010, 12:05 • 2 min
Nový veľvyslanec SR Ján Foltín odovzdal poverovacie listiny

Nový veľvyslanec SR Ján Foltín odovzdal poverovacie listiny

slovakia

left justify in out

Nový veľvyslanec SR vo Švajčiarskej konfederácii Ján Foltín odovzdal v utorok 29. júna do rúk spolkovej prezidentky Švajčiarskej konfederácie Doris Leuthardovej poverovacie listiny. Obaja konštatovali, že bilaterálne vzťahy oboch krajín sú na veľmi dobrej úrovni, ale je priestor aj na ich zlepšenie a rozvoj vzájomných vzťahov najmä v ekonomickej oblasti.
      Prezidentka bola veľmi dobre informovaná o vývoji v Slovenskej republike a gratulovala veľvyslancovi k dynamickému vývoju Slovenska v ostatných rokoch. Zaujímala sa o nálady obyvateľstva v súvislosti s problémami v eurozóne.
      Veľvyslanec Foltín poďakoval za prijatie poverovacích listín a za pozitívne hodnotenie vývoja SR. Zároveň požiadal prezidentku o podporu snahy zintenzívniť vzťahy najvyšších predstaviteľov oboch krajín, konkrétne zaviesť pravidelné ročné stretnutia ministrov zahraničných vecí a realizovať recipročnú návštevu prezidenta SR vo Švajčiarskej konfederácii. Prezentoval zámer využiť rezervy vo vzájomných ekonomických vzťahoch. Vychádzajúc zo štatistík zahraničného obchodu a z analógií s Nemeckom by podiel exportu Švajčiarska na celkovom exporte SR mohol byť na úrovni dvoch percent.
      Zároveň deviata pozícia Švajčiarska medzi investormi v SR nezodpovedá pozícii druhého najsilnejšieho investora v EÚ, ktorú zaujíma Švajčiarsko po USA. Prezidentka privítala snahu zintenzívniť ekonomické vzťahy a potvrdila, že faktor 1:10 v analógiách s Nemeckom je často využívaný aj v samotnom Švajčiarsku. Požiadala veľvyslanca SR odovzdať pozdravy prezidentovi SR a vláde SR. Rada privíta prezidenta SR na recipročnej návšteve vo Švajčiarsku, informoval dnes TASR Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí SR.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies