Nový problém s emisiami CO2 má okolo 98-tisíc benzínových áut

NETKY.SK • 4 November 2015, 19:02 • 2 min
Nový problém s emisiami CO2 má okolo 98-tisíc benzínových áut

BERLÍN - Nový problém automobilky Volkswagen ohľadne spotreby pohonných látok a emisií CO2 sa týka 98.000 áut firmy s benzínovým motorom. Povedal to nemecký minister dopravy Alexander Dobrindt. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Firma v utorok (3.11.) priznala, že pri niektorých svojich vozidlách "zistila nezrovnalosti" v oblasti hodnoty emisií CO2 a spotreby paliva. Ako Dobrindt uviedol na pôde nemeckého parlamentu, ministerstvo sa dozvedelo, že medzi 800.000 autami v Európe, ktorých by sa problém mal týkať, je približne 98.000 benzínových vozidiel. Zároveň dodal, že zo spomínaných 800.000 vozidiel okolo 200.000 áut by malo jazdiť po nemeckých cestách.

 

V tejto súvislosti uviedol, že ak sa podhodnocovanie emisií CO2 potvrdí, bude potrebná zmena dane, keďže tú ovplyvňuje aj hodnota emisií. V takom prípade by ju automobilka mala doplatiť. Minister okrem toho povedal, že Nemecko nariadilo testovanie všetkých áut značiek Volkswagen, Audi, Škoda a Seat.

 

Pre VW to znamená, že namiesto zmiernenia situácie, emisný škandál, ktorý vypukol v polovici septembra, nabral nové rozmery. Kauza sa dostala na verejnosť 18. septembra, keď americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) zverejnila, že automobilka do vyše 480.000 vozidiel v USA namontovala softvér, ktorý umožňuje zamaskovať skutočné hodnoty emisií oxidov dusíka. Neskôr firma priznala, že vo svete jazdí približne 11 miliónov áut s takýmto softvérom.

Hodnota akcií v prvých dňoch po vypuknutí škandálu prudko klesla, neskôr sa však opäť stabilizovala, keď firma začala kauzu riešiť. Nové zistenia o podvodoch aj pri emisiách CO2 však opäť zatlačili na cenu akcií, ktorá dnes dopoludnia klesla o vyše 10 %. V popoludňajších hodinách sa prepad čiastočne zmiernil.

 

Na nové zistenia zareagovala aj Európska komisia a Volkswagen vyzvala, aby svoje interné vyšetrovanie urýchlil. Ako povedala hovorkyňa EK Lucia Caudetová, "v stávke je dôvera verejnosti a komisia potrebuje mať na stole všetky fakty".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies