Nový európsky kódex proti rakovine vyzýva na nefajčenie a aktívny život

NETKY.SK • 14 Október 2014, 15:19 • 2 min
Nový európsky kódex proti rakovine vyzýva na nefajčenie a aktívny život

LONDÝN - Experti na rakovinu zverejnili dnes 12-bodový kódex, ktorý má za cieľ zabrániť až polovici všetkých nových prípadov tejto choroby v Európe tým, že privedie ľudí k aktívnemu životu bez fajčenia a bez rakovinotvorných infekcií a látok.

slovakia

left justify in out

V novom európskom kódexe proti rakovine odborníci z agentúry Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre jej výskum upozornili, že tucet jednoduchých krokov môže pomôcť ľuďom znížiť riziko, že sa u nich rozvinie rakovina a že na ňu zomrú.  
     

Dr. Joachim Schüz, ktorý výskum v Medzinárodnej agentúre pre výskum rakoviny (IARC) viedol, pre agentúru Reuters konštatoval: "Všetko sú to odporúčania, ktoré môžu zmeniť vaše správanie ako jednotlivca... Ak ich budete dodržiavať, zredukujete riziko, že ochoriete na rakovinu," povedal v telefonáte zo sídla IARC vo francúzskom Lyone. 
      

Lekári v Európe každoročne diagnostikujú 2,5 milióna nových prípadov rakoviny a so stúpajúcou dĺžkou života bremeno zlého zdravotného stavu v dôsledku rakoviny vzrastá.
     

Dr. Schüz povedal, že 12-bodový kódex (https://cancer-code-europe.iarc.fr/index.php/en) odporúča ľuďom vyhýbať sa akémukoľvek tabaku, udržiavať si primeranú hmotnosť, konzumovať celozrnnú stravu, ovocie a zeleninu a pravidelne cvičiť. Tieto odporúčania by podľa neho pomohli polovici z budúcich pacientov vyhnúť sa zbytočnému utrpeniu spôsobenému rakovinou.
     

Keďže v Európe je hlavnou príčinou rakoviny fajčenie, najdôležitejšie odporúčanie znie: "nefajčiť, nepoužívať žiadnu formu tabaku, mať nefajčiarsky domov a podporovať nefajčiarsku politiku na vašom pracovisku".
     

Fajčenie spôsobuje rakovinu pľúc, ktorá je často smrteľná, a je najväčšou globálnou príčinou predčasného úmrtia u chronických ochorení, ako sú srdcové choroby, cievne mozgové príhody a vysoký krvný tlak. Len fajčenie ročne zabíja šesť miliónov ľudí a ďalších 600.000 zomiera v dôsledku pasívneho fajčenia - dymu z fajčenia druhých.
     

Európsky kódex proti rakovine zdôrazňuje tiež potrebu pravidelne absolvovať protirakovinové kontrolné vyšetrenia čriev, prsníka a krčka maternice. "Kódex upozorňuje na významnú úlohu prevencie v boji s rakovinou," zhrnul riaditeľ IARC Christopher Wild. Uplatnením kódexu si podľa neho Európania môžu výrazne znížiť riziko ochorenia na rakovinu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies