Nový druh mravca pomenovali po kapele Radiohead, dokáže si pestovať potravu!

NETKY.SK • 25 Apríl 2017, 12:36 • 2 min
Nový druh mravca pomenovali po kapele Radiohead, dokáže si pestovať potravu!

WASHINGTON - Entomológovia Ana Ješovnik a Ted R. Schultz zo Smithsonian Institution vo Washingtone popísali tri nové druhy juhoamerických mravcov, pričom jeden z nich pomenovali po anglickej rockovej kapele Radiohead.

slovakia

left justify in out

Ješovnik a Schultz spravili revíziu zástupcov rodu Sericomyrmex, ktoré sa vyskytujú v Strednej a Južnej Amerike. Tento rod patrí do skupiny mravcov, ktoré si v mravenisku pestujú huby, ktoré sú ich hlavným zdrojom potravy.

 

Vedci na základe analýzy DNA a porovnania morfologických znakov identifikovali tri doteraz neznáme druhy, ktoré nazvali Sericomyrmex maravalhas, S. radioheadi a S. saramama. Sericomyrmex radioheadi sa vyskytuje v dažďových pralesoch Venezuely, S. maravalhas v Brazílii a S. saramama v Kolumbii, Ekvádore a Peru.

 

"Chceli sme vzdať poctu tvorbe Radiohead a čo je dôležitejšie, oceniť snahu členov skupiny o ochranu životného prostredia, a to predovšetkým zvyšovaním povedomia o klimatických zmenách," vysvetlila Ješovnik, prečo sa rozhodli jeden z nových druhov pomenovať práve po Radiohead. Popis nových druhov ako aj výsledky revízie zverejnili v časopise ZooKeys.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies