November bol na Slovensku mimoriadne teplý, zrážok však spadlo málo

NETKY.SK • 4 December 2018, 10:00 • 2 min
November bol na Slovensku mimoriadne teplý, zrážok však spadlo málo

BRATISLAVA - Počas väčšiny tohtoročného novembra prevládalo na Slovensku teplé počasie, a to najmä v prvej dekáde mesiaca.

slovakia

left justify in out

V jeho závere však prenikol od severovýchodu až východu veľmi chladný vzduch a výrazne sa ochladilo, pričom miestami sa aj v nižších polohách vytvorila málo hrubá snehová pokrývka. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

 

Priemerná teplota v novembri dosiahla podľa SHMÚ v polohách do 300 metrov nad morom zväčša šesť až sedem, ojedinele do osem stupňov Celzia. V dolinách a kotlinách s nadmorskou výškou 500 až 800 metrov nad morom zaznamenali meteorológovia priemernú mesačnú teplotu väčšinou na úrovni troch až štyroch stupňov Celzia.

 

img

Zdroj: TASR

 

"Znamená to, že mesiac ako celok skončil na väčšine územia s odchýlkou +1,5 až +2,5 stupňa Celzia od normálu 1981-2010. Ojedinele bola odchýlka aj vyššia, napríklad Prievidza mala odchýlku až +3,2 stupňa Celzia," uviedol SHMÚ. Najvyššia teplota bola nameraná v lokalite Starina (okres Snina), kde 5. novembra bolo 24,6 stupňa Celzia. Naopak, najchladnejšie v polohách do 1000 metrov nad morom bolo v Liptovskej Tepličke, kde 29. novembra bolo -18,3 stupňa Celzia.

 

img

Zdroj: Pxabay

 

Zrážok bolo podľa SHMÚ v novembri málo, pretože prevládali anticyklonálne situácie. Na väčšine územia spadlo za celý mesiac len 10 až 30 milimetrov. "Na väčšine územia skončil mesiac ako celok zrážkovo podnormálny, pričom napríklad v Žilinskom kraji spadlo lokálne len okolo desať percent zrážok z normálu 1981-2010. Najviac zrážok v rámci celého územia (zo staníc, ktoré boli k dispozícii ku 3. decembru) spadlo v Lenártovciach (okres Rimavská Sobota). Celkový úhrn tu bol 50,6 milimetra," spresnili meteorológovia. Najnižší mesačný úhrn hlásila stanica Žilina, a to len 4,8 milimetra. Veľmi nízky úhrn bol aj na stanici Dolný Hričov, len 6,1 milimetra.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies