Novela zákona o verejnom obstarávaní by mohla byť v NR SR na jeseň

NETKY.SK • 24 Máj 2012, 06:59 • 2 min
Novela zákona o verejnom obstarávaní by mohla byť v NR SR na jeseň

Novela zákona o verejnom obstarávaní by mohla byť v NR SR na jeseň - Politika Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) plánuje meniť zákon o verejnom obstarávaní. O novele by mala najprv prebehnúť široká odborná diskusia.

slovakia

left justify in out

img

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) plánuje meniť zákon o verejnom obstarávaní. O novele by mala najprv prebehnúť široká odborná diskusia. Návrh by sa tak do parlamentu mohol dostať na jeseň. Šéf rezortu vnútra to vyhlásil na dnešnom seminári o verejnom obstarávaní, ktorý v Bratislave zorganizovala Transparency International Slovensko (TIS).
      „V rámci tejto novely by sme chceli výrazne zrýchliť možnosť obstarávať. Na druhej strane chceme posunúť ďalej transparentnosť obstarávania, rozšíriť veci, ktoré sa týkali zverejňovania zmlúv cestou verejného mapovania zákazky od jeho vyhlásenia až po záverečné vyhodnotenie splnenia,“ povedal Kaliňák. Prednosť by mali mať kvalitní dodávatelia, ktorí si plnia povinnosti nielen voči štátu, ale aj voči subdodávateľom. Súčasný zákon je podľa ministra príliš komplikovaný, čo predlžuje proces obstarávania. Ako príklad uviedol prezbrojovanie polície po tragédii v Devínskej Novej Vsi z roka 2010.
      „Dva roky obstarávame prezbrojenie Policajného zboru a stále nie sme na konci. A úmysel bol určite veľmi dobrý. Hlavnou prekážkou sú podľa mňa administratívne veci, ktoré možno zefektívniť,“ doplnil Kaliňák.
      Minister uvažuje aj o obmedzení pridávania dodatkov k zmluvám, ktoré sa uzatvárajú pri verejnom obstarávaní. „Niektoré diaľnice sú slávne desiatkami dodatkov,“ uviedol. Podľa Kaliňáka je štát v čase krízy dobrým zákazníkom, pretože dobre a relatívne načas platí. „Preto je nevyhnutné, aby sa tá výhoda odzrkadlila v zmluve. Podnikateľ musí znášať určitú mieru rizika, ak si niektoré veci zle naštudoval a neodhadol dobre cenu. Lebo tým pádom by mohol podviesť tých, ktorí si to naštudovali poctivo,“ zdôvodnil. To, či bude mať dodávateľ právo na dodatok, by mohol podľa ministra určovacou žalobou rozhodnúť súd.
      Emília Syčáková-Beblavá z TIS tvrdí, že dodatky k zmluvám nie sú najväčším problémom verejného obstarávania na Slovensku. „Sú zákazky, kde sa to dodatkami navyšuje, ale nie je do plošný problém,“ uviedla s tým, že kľúčový problém v súčasnosti nespočíva v legislatíve. Slabou stránkou je podľa nej ľudský kapitál, ktorý denne vykonáva verejné obstarávanie.
      Zvýšiť počet súťažiacich a zabezpečiť lepšie ceny štátnych zákaziek do určitej hodnoty by podľa expertky na verejné obstarávania Tatiany Behrovej pomohol jednoduchý plne elektronizovaný proces. „Pod nejaký budget je možné výrazne ten proces zjednodušiť. Keď mu bude každý rozumieť, nebude musieť do toho veľa investovať,“ uviedla.
      Nový zákon o verejnom obstarávaní bude rezort vnútra pripravovať po dokončení rozpracovaných európskych smerníc týkajúcich sa obstarávania, ktoré by mali byť hotové v roku 2014.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies