Novela neobmedzuje Justičnú akadémiu, ale rozširuje možnosti vzdelávania

NETKY.SK • 28 September 2010, 06:44 • 2 min
Novela neobmedzuje Justičnú akadémiu, ale rozširuje možnosti vzdelávania

Novela neobmedzuje Justičnú akadémiu, ale rozširuje možnosti vzdelávania

slovakia

left justify in out

img

Novela zákona o sudcoch a prísediacich z dielne Ministerstva spravodlivosti (MS) SR dáva na vedľajšiu koľaj pri vzdelávaní sudcov Justičnú akadémiu a dáva priestor pre mimovládne organizácie bez garancie odbornosti a zodpovednosti. Tvrdí to Súdna rada SR vo svojom stanovisku a upozorňuje na ohrozenie nezávislosti, odbornosti a nestrannosti vzdelávania sudcov a prokurátorov.
      "Spomínaná novela zákona o sudcoch, ktorú schválila minulý týždeň vláda, nepočíta s nijakým obmedzením Justičnej akadémie. Ministerstvo zmenou sleduje len rozšírenie možností vzdelávania sudcov aj na iné inštitúcie a organizácie ako len Justičná akadémia," reagoval pre TASR hovorca rezortu spravodlivosti Peter Bubla. Novela zákona chce podľa neho dať sudcom priestor vybrať si spomedzi dostupných možností na základe kvality prednášajúcich alebo zvolenej témy. "Zároveň veríme, že možnosť voľby a konkurencia prispeje aj k zvýšeniu kvality a ponuky vzdelávacích aktivít Justičnej akadémie," uzavrel Bubla.
      "Úprava je skôr prípravou na kšefty pre mimovládne organizácie, aby mohli čerpať rôzne granty. Zlepšenie vzdelávania pre sudcov a prokurátorov bude zaostávať. Ide zároveň o zbavenie sa zodpovednosti zo strany štátu za vzdelávanie sudcov, prokurátorov a nejasnú koncepciu, kto ich bude ďalej vzdelávať," povedal predseda Súdnej rady SR Štefan Harabin.
      Podľa Súdnej rady má proti tejto zmene zásadné pripomienky aj Generálna prokuratúra a Združenie sudcov Slovenska. "Justičná akadémia, bola koncipovaná podľa vzoru Francúzska, má v zahraniční u svojich partnerov vysoký odborný kredit," píše rada vo svojom stanovisku s tým, že z viacerých uznesení inštitúcií Európskej únie vyplýva, že samotná únia ukladá členským štátom zaviesť systematický systém odborného vzdelávania sudcov. Pozitívne pritom hodnotí najmä tie členské štáty, ktoré ustanovili špecializovanú justičnú inštitúciu na tento účel.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies