Nové športové kupé a kabriolet od BMW vytvárajú rad 4

NETKY.SK • 29 Október 2013, 14:00 • 2 min
Nové športové kupé a kabriolet od BMW vytvárajú rad 4

MNÍCHOV – Po úniku prvých fotografií BMW radu 4 vo verzii kabriolet mníchovská automobilka potvrdila, že na novembrovom autosalóne v Los Angeles oficiálne predstaví tento typ aj v karosárskej verzii bez strechy. Bavori tak skompletizujú osamostatnené „trojkové“ kupé pod novým označením BMW rad 4 a podľa posledných informácií čaká rovnaký postup aj rad 1, ktorého kupé a kabriolet budú oddelené do samostatného radu BMW 2.

slovakia

left justify in out

BMW 4 kupé

Na septembrovom autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom predstavila bavorská automobilka nový rad modelov pod názvom BMW 4. Mnohí odborníci však vnímajú tento fakt skôr ako marketingový ťah, ktorý oddeľuje dvojdverové verzie BMW radu 3 do samostatnej produktovej skupiny. Analogicky sa pripravuje aj oddelenie kupé a kabrioletu radu 1 do samostatného radu BMW 2. Nemci tak rušia dlhodobo zaužívané označovanie svojich modelov. Kedysi sme boli zvyknutí na rad 3, 5 a 7, neskôr sme si zvykali na rad 1 či X-kové modely. Rad 4 a 2 majú zvýrazniť novú filozofiu automobilky, ktorá chce jednotlivé kupé a kabriolety radov 1 a 3 odlíšiť od svojich materských platforiem.

To, že ide o viac ako marketing, dokazuje výrobca najmä rozmermi novej štvorky. Vychádza síce zo šiestej generácie BMW 3 s označením F30, ale rázvor má väčší až o 50mm oproti BMW 3 kupé E92. Väčší je aj rozchod kolies, šírka a dĺžka vozidla. Naopak, BMW 4 je o 16mm nižšie. Dizajnovo sa však nové kupé strednej triedy líši od svojich predchodcov ešte viac. Kým u starších verzií bola dizajnová a štylistická podobnosť s materským modelom výrazná, nové BMW 4 má naozaj odlišný vzhľad.

Aktuálna ponuka motorov zahŕňa tri naftové agregáty: 420d (184k), 430d (258k), 435d (313k) a tri benzínové 420i (184k), 428i (245k), 435i (306k). Okrem troch najslabších verzií ide o šesťvalce. Štandardne je v ponuke 6 stupňový manuál alebo príplatkový 8 stupňový automat s pádlami pod volantom. Okrem klasického zadného náhonu budú v ponuke aj verzie xDrive. Základné úrovne výbavy sú Sport, Modern, Luxury a doplnková M-Sport. K štandardnej výbave patria napríklad elektricky ovládané sedadlá a v rámci príplatkových prvkov M-Sport sa majitelia môžu tešiť na adaptívny podvozok, pestrú paletu diskov, športové sedadlá s vyhrievaním krku, výkonnejšie brzdy a iné doplnky. K doplnkovej bezpečnostnej výbave patria napríklad aktívne LED svetlomety či aktívny tempomat s radarom.

Prvé recenzie ukazujú, že BMW poňalo nový rad 4 ako zvýraznenie športových vlastností svojich kupé. Aj vďaka výbornému rozloženiu hmotnosti (takmer 50:50) a nízkemu ťažisku (až o 10mm nižší podvozok ako BMW 3 sedan) je prísľubom výborných jazdných vlastností.

BMW 4 Cabrio

Po frankfurtskej premiére kupé príde na kalifornskom autosalóne rad aj na otvorenú verziu. Rozmerové parametre budú podobné ako u kupé, avšak na rozdiel od iných značiek si BMW v tejto triede zachová pevnú sklápaciu strechu. Trojdielna pevná elektro-hydraulicky ovládaná strecha sa zloží za približne 20 sekúnd a rovnaký čas je potrebný aj na jej otvorenie. Otváranie a zatváranie strechy kabrioletu je možné pri rýchlosti 0 až 18 km/h. Zlepšenou aerodynamikou a odhlučnením sa BMW 4 môže pýšiť ešte lepším akustickým komfortom ako jeho predchodca. Súčiniteľ odporu vzduchu je pri otvorenej streche 0,33 a pri zatvorenej klesne na 0,28.

Bavorská automobilka uvádza, že vďaka pokročilým technológiám a vývoju sa podarilo zvýšiť torznú tuhosť až o 40% v porovnaní s BMW 3 cabrio. Veľkosť batožinového priestoru sa zvýšila o viac ako 23% na celkových 370 litrov. Pri sklopenej streche klesne objem batožinového priestoru na 220 litrov.

V rámci bezpečnosti disponuje kabriolet aj novými aktívnymi oblúkmi za zadnými sedadlami, ktoré sa v prípade prevrátenia vozidla vysunú za menej ako 0,2 sekundy.

Pozrite si jednu z prvých recenzií v podaní britského magazínu AutoExpress.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies