Nová chorvátska prezidentka žiada Pana o návrat a odsúdenie Šešelja

NETKY.SK • 19 Január 2015, 19:11 • 2 min
Nová chorvátska prezidentka žiada Pana o návrat a odsúdenie Šešelja

ZAHREB - Novozvolená chorvátska prezidentka Kolinda Grabarová-Kitarovičová sa listom obrátila na generálneho tajomníka OSN Pana Ki-muna, ktorého vyzvala na návrat srbského nacionalistu Vojislava Šešelja do väzby v Haagu, sídle Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY).

slovakia

left justify in out

Grabarová-Kitarovičová, ktorá v januárových voľbách porazila úradujúceho prezidenta Iva Josipoviča, v liste zverejnenom v nedeľu požaduje od súdnej inštancie OSN návrat Šešelja, ktorého prepustili v októbri z humanitárnych dôvodov. Podľa nej sú totiž ciele súdu prispieť k obnoveniu a zachovania mieru Šešeljovým konaním ohrozené. Budúca prvá chorvátska prezidentka sa domnieva, že radikálny nacionalista sa môže vyhnúť spravodlivosti, ak zomrie pred koncom procesu. Obete vojny "si zaslúžia počuť verdikt nad Šešeljom", cituje ju portál Balkan Insight.

 

Šešelj trpí rakovinou hrubého čreva rozšírenou do pečene, čo bol dôvod jeho podmienečného prepustenia z vyše 12-ročnej väzby. ICTY ho tak nestihol odsúdiť za mnoho závažných zločinov, ktorých sa údajne dopustil počas vojen v Juhoslávii pred 20 rokmi na nesrbskom obyvateľstve. Šešelja obvinili z vojnových zločinov, zločinov proti ľudskosti a etnických čistiek v rozsiahlych častiach Bosny, Chorvátska a srbskej severnej provincie Vojvodina. Žalobcovia ho navrhujú potrestať 28-ročným pobytom vo väzení. Sudcovia ICTY minulý týždeň odmietli žiadosť o zrušenie dočasného prepustenia Šešelja napriek chorvátskym sťažnostiam pre viaceré kontroverzné vyhlásenia vrátane obhajovania nacionalizmu počas krvavého rozpadu Juhoslávie v médiách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies