Nóri chcú stopnúť prienik sobov do Ruska

NETKY.SK • 25 August 2023, 10:00 • 2 min
Nóri chcú stopnúť prienik sobov do Ruska

Oslo-Kvôli severským zvieracím "migrantom" musia Nóri postaviť nový plot za 3,7 milióna nórskych korún

slovakia

left justify in out

Nielen ľuďom, ktorí hľadajú za hranicami lepšiu budúcnosť, ale i zvieratám sa občas zachce pozrieť sa, ako to vyzerá v inom štáte. Veľkú šance na cezhraničné výlety majú zvieratá najmä vtedy, keď sa ich obľúbené územie, na ktorom sa pasú, tiahne ďalej od ich krajiny. Nóri musia preto vybudovať nový plot. 

 

Nórsko vo štvrtok oznámilo, že opraví plot v blízkosti svojich hraníc s Ruskom na ďalekom severe, aby zabránilo sobom v ich prekračovaní. Uviedla to v sobotu agentúra AFP. V snahe zabrániť migrácii sobov bol na nórskej strane postavený plot, ktorý sa tiahne na 150 z celkových 198 kilometrov spoločných hraníc. Niektoré úseky vybudované v roku 1954 sú však v tak havarijnom stave, že zvieratá cez ne môžu ľahko prejsť do Ruska.

"Prekračovanie hraníc do Ruska je prísne zakázané, a to platí aj pre soby," uvádza sa vo vyhlásení nórskeho riaditeľstva pre poľnohospodárstvo.

Od začiatku tohto roka prekročilo hranice z Nórska do Ruska 42 sobov, aby sa mohli pásť v prírodnej rezervácii Pasvik rozkladajúcej sa v oboch štátoch. Zakaždým, keď sa tak stane, ruské úrady požadujú odškodné približne 50 000 nórskych korún. Zvieratá sú po návrate do Nórska zabité, aby sa zabránilo opakovaniu tohto javu.

 

Riaditeľstvo preto na sedemkilometrovom úseku nariadilo do 1. októbra 2023 postaviť nový plot v hodnote 3,7 milióna nórskych korún. Soby, chované domorodými pastiermi z etnickej skupiny Saamov, sú polokočovné a medzi zimnými a letnými pastvinami migrujú cez obrovské priestranstvá. Nórsko a Rusko majú v tomto arktickom regióne iba jeden povolený pozemný priechod Storskog-Borisoglebsk. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies