Nobelovu cenu za ekonómiu získali Američania William Nordhaus a Paul Romer

NETKY.SK • 8 Október 2018, 13:20 • 2 min
Nobelovu cenu za ekonómiu získali Američania William Nordhaus a Paul Romer

ŠTOKHOLM - Američania William Nordhaus a Paul Romer získali cenu Nobelovho hospodárstva za rok 2018 za prácu o integrácii zmeny klímy a technologických inovácií do ekonomických analýz. Oznámila to v pondelok švédska Kráľovská akadémia vied, ktorá cenu udeľuje.

slovakia

left justify in out

Nordhaus z univerzity Yale, bol prvým, kto vytvoril kvantitatívny model, ktorý opísal interakciu medzi hospodárstvom a klímou, uviedla akadémia.

 

 

Romer zo Stern School of Business na univerzite v New Yorku ukázal, ako hospodárske sily riadia ochotu firiem produkovať nové myšlienky a inovácie, položiť základy pre nový model rozvoja, známy ako teória endogénneho rastu.

 

"Ich zistenia výrazne rozšírili rozsah ekonomických analýz vytvorením modelov, ktoré vysvetľujú, ako trhová ekonomika interaguje s prírodou a vedomosťami," uviedla vo vyhlásení akadémia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies