NKÚ zváži kontrolu v MH Development, najprv sa chce stretnúť s Pavlisom

NETKY.SK • 6 November 2014, 17:23 • 2 min
NKÚ zváži kontrolu v MH Development, najprv sa chce stretnúť s Pavlisom

BRATISLAVA - Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) posúdi podanie predsedu Národnej rady (NR) SR Pavla Pašku (Smer-SD) s odporúčaním na kontrolu hospodárenia v štátnej firme MH Development. O prípadných krokoch rozhodne vedenie úradu, informoval dnes Lukáš Jasenec z odboru komunikácie a styku z verejnosťou NKÚ.

slovakia

left justify in out

"Rozhodnutiu bude predchádzať stretnutie predsedu NKÚ Jána Jasovského s ministrom hospodárstva Pavlom Pavlisom," avizoval. Na stretnutí sa chce oboznámiť s vykonanými krokmi Ministerstva hospodárstva (MH) SR v súvislosti s kauzou MH Development, s cieľom zamedziť duplicite konania a nerušeného priebehu kontroly.
     

NKÚ vo svojom stanovisku zároveň upozornil, že momentálne ukončuje tohtoročné plánované kontrolné akcie, vrátane mimoriadnej kontroly v Slovenských elektrárňach, pričom pripravuje aj stanovisko k návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok.
     

"Pri rozhodovaní o možnom zaradení kontroly hospodárenia MH Development a termínoch jej uskutočnenia preto budú musieť byť zohľadnené tak organizačné aspekty, ako aj kapacitné možnosti NKÚ," podčiarkol Jasenec.
     

Predseda parlamentu požiadal NKÚ listom o vykonanie hĺbkovej kontroly v MH Development po tom, ako sa v stredu (5.11.) pre neschválenie programu neuskutočnila mimoriadna schôdza NR SR ku kauze v tejto štátnej firme. Neúspešné rokovanie iniciovala opozícia. 
     

Vláda považovala takéto rokovanie parlamentu za zbytočné. Minister hospodárstva odvolal konateľa firmy Ladislava K. z funkcie ešte 27. októbra. Národná kriminálna agentúra (NAKA) ho následne v utorok (4.11.) obvinila z trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.
     

Ladislav K. mal za MH Development uzavrieť s vlastnou firmou Martimex zmluvu o prenájme vozidla. Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý v parlamente upozornil tiež na to, že Ladislav K. v minulosti zaplatil tri pokuty vo výške 12.786 eur z peňazí štátnej spoločnosti. Pokuty pritom dostal za porušenie zákona o konflikte záujmov, keď nepodával majetkové priznania a ďalej podnikal vo svojich firmách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies