Nízke teploty na horách neumožňujú stabilizáciu snehovej pokrývky

NETKY.SK • 20 Január 2016, 09:02 • 2 min
Nízke teploty na horách neumožňujú stabilizáciu snehovej pokrývky

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo vyšších polohách Tatier a Fatier vplyvom poslednej periódy sneženia a vetra stále trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

slovakia

left justify in out

"Výrazne nízke teploty a celodenné mrazy neumožňujú dostatočnú stabilizáciu snehovej pokrývky. Sneh z poslednej periódy sneženia je tak stále prevažne voľný a nie je dostatočne previazaný s podkladovou vrstvou tvrdého, zľadovateného snehu," uviedol Jozef Richnavský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. Najmä na záveterných južných, juhovýchodných a východných svahoch a v žľaboch je naviate väčšie množstvo snehu, ktorý sa akumuloval vo forme snehových dosiek, vankúšov a prevejov. Lavínové nebezpečenstvo tak nadobúda výrazne lokálny charakter.

 

Najmä pohyb v strmých úzkych žľaboch s uvedenou orientáciou a v polohách pod skalnými stenami si vyžaduje dôkladné zhodnotenie a otestovanie stability snehovej pokrývky. Uvoľnenie lavín na takýchto strmých miestach je možné už aj pri malom dodatočnom zaťažení. V Malej a Veľkej Fatre má lavínové nebezpečenstvo taktiež výrazne lokálny charakter. Mierne lavínové nebezpečenstvo sa týka strmých svahov s južnou, juhovýchodnou a východnou orientáciou, kde sa sneh z poslednej periódy sneženia uložil vo forme snehových dosiek a vankúšov. Nebezpečné sú najmä strmé lokality bezprostredne pod prevejmi. Lavíny väčších rozmerov sa nepredpokladajú.

 

Dnes ráno prevládala vo Vysokých Tatrách zmenšená oblačnosť, vo vyšších polohách bolo jasno a slnečno. V Západných Tatrách bolo prevažne hmlisto, iba vo vrcholových partiách bolo jasno. Nízke Tatry boli prevažne v hmle a na niektorých miestach sme zaznamenali aj slabé sneženie. V Malej a Veľkej Fatre prevládala veľká oblačnosť. Počas nočných a skorých ranných hodín ochladenie kulminovalo. Minimálne hodnoty zaznamenané na Lomnickom štíte dosiali mínus 21,9 stupňov Celzia. Hranicu mínus 20 stupňov atakovali aj teploty na hrebeni Nízkych a Západných Tatier. V Malej a Veľkej Fatre dosiahli minimálne teploty hranicu mínus 15 stupňov Celzia. Fúkal iba slabý až mierny vietor s rýchlosťou do 15 kilometrov za hodinu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies