Nikdy nie ste so sebou spokojný? Možno ste úspešnejší a šikovnejší ako si myslíte

NETKY.SK • 3 August 2018, 06:00 • 2 min
Nikdy nie ste so sebou spokojný? Možno ste úspešnejší a šikovnejší ako si myslíte

BRATISLAVA - Niečo sa vám podarí, v práci vás povýšia, zvládnete ťažkú ​​skúšku, ale stále máte pocit, že si to vlastne ani nezaslúžite alebo že to bola iba náhoda? Neustále sa s niekým porovnávate a máte pocit, že sú všetci okolo lepší ako vy? Ak máte problém prijať úspech, potom zrejme trpíte Impostor syndrómom.

slovakia

left justify in out

O čo vlastne ide? Ide o nepríjemný až chorobný pocit, že to, čo sme dosiahli, si nezaslúžite. Že pre to nie ste dosť kompetentný a že vás čoskoro niekto odhalí. Pozor - je bežné, že si človek občas trochu neverí alebo sa chce posúvať ďalej a vzdelávať sa. My ale hovoríme o stavoch, ktoré sa do mysle stále vtierajú, nejdú odbiť a spôsobujú človeku úzkosť.

 

Nezáleží na tom, ako veľmi ste úspešní. Podľa údajov publikovaných v International Journal of Behavioral Science takéto pocity zažilo v určitej fáze života až 70% ľudí. Pravdepodobne sa to viac týka žien.

 

Valerie Young, odborníčka na danú problematiku a tiež autorka knihy The Secret Thoughts of Successful Women (Tajné myšlienky úspešných žien), uvádza, ze Impostor syndróm sa tiež často vyskytuje u určitých skupín ľudí. Sú to:

 

Perfekcionisti: Aj keď sa im podarí splniť veľmi vysoké ciele, väčšinou si nájdu chybičku, ktorá celý dojem skazí a úplne spochybní všetky kompetencie.

 

Odborníci: Títo ľudia nedajú ani vetu von bez nových a kompletných informácií, pochopenia celej problematiky vo všetkých aspektoch a podobne. Neustále pátrajú po školeniach, certifikáciách. Títo ľudia sa boja prehovoriť v práci i na triednej schôdzke - pretože čo keby náhodou nepoznali všetky súvislosti?

 

Géniovia od narodenia: Majú naopak pocit, že všetko by mal človek zvládnuť "sedliackym rozumom". Ak musia niečomu venovať úsilie alebo musia problematiku viac študovať, domnievajú sa, že nie sú dosť dobrí, a mozog im jasne hovorí, že tým pádom podvádzajú.

 

Sólisti: Sú zvyknutí vyriešiť všetko sami. Pokiaľ niekoho požiadajú o pomoc, chápu to ako zlyhanie.

 

Supermani: Chcú vždy pracovať viac ako všetci okolo nich. Potrebujú uspieť vo všetkých oblastiach života - v práci, ako rodičia, ako partneri. A ak náhodou niečo neklape, je to zlé.

 

Na otázku, čo je dôvodom vzniku tohto syndrómu, nemajú odborníci jasnú odpoveď. Jednou z teórií je, že príčina môže byť - ako inak - v detstve. Ľudia trpiaci Impostor syndrómom v dospelosti mohli často ako deti zažívať pocit, že nie sú dosť dobrí a v ničom nevynikajú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies