Nigérijská armáda sa zmocnila mesta Chibok, ktoré vo štvrtok ovládli islamisti

NETKY.SK • 16 November 2014, 14:13 • 2 min
Nigérijská armáda sa zmocnila mesta Chibok, ktoré vo štvrtok ovládli islamisti

LAGOS - Nigérijská armáda opäť ovládla mesto Chibok, ktorého sa vo štvrtok zmocnili islamistickí povstalci z extrémistického hnutia Boko Haram.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom dnes hovorca nigérijskej armády.
      

Islamisti dorazili do Chiboku vo štvrtok na autách a motorkách a spustili streľbu do vzduchu. Následne v centre mesta vyhlásili, že ho začleňujú do svojho islamského kalifátu.
      

Z obsadeného mesta pred militantmi utiekli tisíce miestnych obyvateľov, preto boli informácie o dianí v Chiboku po vpáde islamistov rozporuplné.  
      

Ozbrojenci Boko Haramu v polovici apríla uniesli v Chiboku 276 žiačok miestnej štátnej školy. Desiatkam z nich sa krátko nato podarilo ujsť. Do dnešného dňa je však stále nezvestných 219 dievčat.
      

Hnutie Boko Haram vyhlásilo koncom augusta na svojich dobytých územiach na severe Nigérie kalifát, ktorý sa riadi prísnym výkladom Koránu. Prieniky do susedného Kamerunu vyvolávajú obavy, že Boko Haram chce ďalej rozšíriť svoje územie, pričom útočí nielen na príslušníkov bezpečnostných zložiek, ale aj na civilné obyvateľstvo, najmä kresťanov, ako aj liberálnejších moslimov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies