Niektoré stredoškolské odbory dostanú menej peňazí, iné viac

NETKY.SK • 16 Október 2014, 14:30 • 2 min
Niektoré stredoškolské odbory dostanú menej peňazí, iné viac

BRATISLAVA - Niektoré študijné a učebné odbory na stredných odborných školách by mali dostávať na žiaka viac peňazí, iné menej. Ministerstvo školstva totiž plánuje zmenu v ich financovaní.

slovakia

left justify in out

Tie odbory, ktoré sú podľa ministerstva školstva nad rozsah potrieb trhu práce, by mali dostať na žiaka znížený 90-percentný normatív. Odbory, ktoré rezort školstva zaradil na zoznam takých, ktoré majú nedostatočný počet absolventov pre potreby trhu práce, by mali dostať 110-percentný normatív na žiaka príslušnej kategórie školy. Vyplýva to z novely nariadenia vlády, ktorú na rokovanie kabinetu predkladá rezort školstva. "Zámerom je motivovať stredné odborné školy, aby vzdelávali viac žiakov v odboroch, ktoré požaduje trh práce. Zvýhodnený normatív má byť motivačným faktorom pre stredné odborné školy, aby do požadovaných odborov vzdelávania robili nábor žiakov základných škôl," vysvetľuje hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

 

Dva zoznamy odborov - Zoznam študijných odborov a učebných odborov s nedostatočným počtom absolventov pre potreby trhu práce a Zoznam študijných odborov a učebných odborov, ktoré sú nad rozsah potrieb trhu práce, pripravil rezort školstva ešte pod vedením Dušana Čaploviča (Smer-SD). Už vtedy rezort avizoval, že bude podľa nich rozdeľovať peniaze. Doteraz sa to pri financovaní stredoškolských odborov nezohľadňovalo, zmena by mala nadobudnúť účinnosť 1. septembra 2015. Zoznamy odborov by sa mali každoročne aktualizovať. Rovnako ako v prípade stredných odborných škôl by sa malo postupovať aj pri financovaní praktického vyučovania v strediskách praktického vyučovania. 

 

Zoznamy študijných odborov kritizoval nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. Podľa neho neodrážajú to, čo trh práce skutočne potrebuje. "Problémom je, že sa vychádza z nesprávnych analýz, a to sme preukázali už za ministra Čaploviča, že jednoducho tie povolania, ktoré on označoval za nedostatkové, často nedostatkové nie sú a naopak, tie, ktoré sú prebytkové, sú často v skutočnosti úplne štandardné. Preukázali sme to na nezamestnanosti mladých aj na platoch," hovorí Beblavý. Poslanec navyše dodáva, že pripravované zmeny môžu mať opačný efekt, ako rezort očakáva, najmä pri odboroch, ktoré sú nad rozsah trhu práce. "Ak znižujete normatív na hlavu, tak vyvíjate tlak na školu, aby nabrala ešte viac žiakov a mala triedy naplnené do poslednej bodky," hovorí poslanec. 

 

V zozname, ktorý obsahuje odbory nad rozsah potrieb trhu práce, a teda by mali dostať menej peňazí na žiaka, sa objavili aj odbory ako strojárstvo - podnikanie a služby, mechanik počítačových sietí či grafik digitálnych médií. Dohromady je takýchto odborov šesť. Medzi odbormi, ktoré produkujú málo študentov pre trh práce, sú zaradené napríklad odbory ako zlievač, obuvník, klampiar, podlahár, mäsiar, čalúnnik či agropodnikateľ, ale aj hutník, strechár, rybár alebo kominár. Týchto odborov je 39. 

 

"Daným návrhom sa zosúlaďuje vzdelávací systém v oblasti odborného vzdelávania a prípravy s potrebami trhu práce," uvádza rezort školstva v dôvodovej správe k pripravovaným zmenám. Pri zostavovaní zoznamov podľa rezortu školstva spolupracovali s ministerstvom práce, stavovskými, profesijnými aj odborovými organizáciami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies