Ničivé požiare v Austrálii neprežil pilot hasičského lietadla

NETKY.SK • 24 Október 2013, 11:02 • 2 min
Ničivé požiare v Austrálii neprežil pilot hasičského lietadla

SPRINGWOOD - Ničivé požiare, ktoré pred týždňom zachvátili austrálsky štát Nový Južný Wales, si vo štvrtok vyžiadali už svoju druhú obeť. Je ňou pilot hasičského lietadla, ktorého stroj sa zrútil počas hasenia požiaru v odľahlej oblasti južne od metropoly Sydney.

slovakia

left justify in out

Austrálski hasiči to označili za "obrovskú tragédiu". Ako informovali miestne médiá, tragédiu ešte umocňuje fakt, že otec 43-ročného pilota Davida Blacka prišiel o život podobným spôsobom v roku 2000, takisto pri boji s ohňom. Vyšetrovatelia medzitým potvrdili, že požiare má na svedomí armáda. "Nešlo o úmysel, bol to vedľajší produkt rutinného cvičenia," uviedol šéf miestnej hasičskej služby Shane Fitzsimmons.

Úrady v štáte Nový Južný Wales tam ešte v nedeľu vyhlásili stav núdze. Miestny premiér Barry O'Farrel informoval, že opatrenie bude v účinnosti počas nasledujúcich 30 dní. Podľa úradov ide o najnebezpečnejšie požiare v tejto časti Austrálie za posledných 40 rokov. 

Požiare porastov sú v Austrálii bežné predovšetkým v tamojších letných mesiacoch. Vo februári 2009 plamene v štáte Viktória pripravili o život 173 ľudí a zničili vyše 2000 príbytkov. K najnovšej vlne, ktorá krajinu postihla pomerne zavčasu, prispeli netypické horúčavy a silný vietor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies