Vstup zdravotníkov z cudziny do slovenského zdravotníctva má uľahčiť novela zákona

NETKY.SK • 2 December 2021, 06:49 • 2 min
Vstup zdravotníkov z cudziny do slovenského zdravotníctva má uľahčiť novela zákona

BRATISLAVA - Slovenské zdravotníctvo bojuje dlhodobo s nedostatkom zdravotníkov v systéme. Patovú situáciu môžu vyriešiť lekári a sestry zo zahraničia.

slovakia

left justify in out

Zdravotnícki pracovníci z cudziny by sa mohli ľahšie a rýchlejšie uplatniť v slovenskom zdravotníctve. Vyplýva to z novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch a stavovských organizáciách v zdravotníctve, ktorú v stredu posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania.

 

Upraviť by sa mali podmienky overovania ovládania štátneho jazyka v rozsahu nevyhnutnom na výkon zdravotníckeho povolania.

 

img

 

Novela by umožnila skrátiť lehoty uznávania dokladov o ďalšom vzdelávaní zdravotníckych pracovníkov vydaných vzdelávacími inštitúciami alebo inými oprávnenými orgánmi podľa právnych predpisov členských štátov Európskej únie alebo tretích štátov.

 

Súvisiaci článok: REPORTÁŽ Slovensko má nedostatok zdravotníkov, zahraničných však odmietame

 

Zjednodušiť by sa malo aj uznávanie dokladov o špecializáciách zdravotníkov. Žiadateľom by sa mala znížiť administratívna záťaž. "Cieľom navrhovanej právnej úpravy je zjednodušenie prístupu k výkonu niektorých zdravotníckych povolaní, a to zrušením podmienky preukazovať odbornú spôsobilosť na výkon odborných pracovných činností u zdravotníckych povolaní psychológ, logopéd, liečebný pedagóg, fyzik a laboratórny diagnostik, získaním osvedčenia o príprave na výkon práce v zdravotníctve," uviedlo v materiáli Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

 

img

 

Spresniť by sa mali aj podmienky akreditácie študijných programov a povinností vzdelávacích inštitúcií, ktoré získali akreditáciu na uskutočňovanie študijných programov ďalšieho vzdelávania.

 

Rovnako by sa mali upraviť niektoré ustanovenia týkajúce sa rezidentského štúdia. Predĺžiť by sa mala možnosť výkonu dočasnej odbornej stáže, a to aj na obdobie po ukončení krízovej situácie spôsobenej pandémiou ochorenia COVID-19.

 

Mohlo by vás zaujímať: Útoky na zdravotníkov sú čoraz častejšie. Komora lekárov vládu vyzvala, aby urýchlene konala

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona