Poslanci dnes budú voliť komisárov pre deti a pre osoby so zdravotným postihnutím

NETKY.SK • 2 December 2021, 08:01 • 2 min
Poslanci dnes budú voliť komisárov pre deti a pre osoby so zdravotným postihnutím

BRATISLAVA - Dnes popoludní čaká poslancov tradičná Hodina otázok, večer zasa voľba. Parlament by mal tiež rozhodnúť o novele zákona o podmienkach výkonu volebného práva.

slovakia

left justify in out

Parlamentný výbor pre ľudské práva a národnostné menšiny schválil sedem kandidátov, ktorí splnili zákonné podmienky a môžu sa uchádzať o post komisára pre deti. Koalícia nie je dohodnutá na žiadnom kandidátovi.

 

Opozičné strany Smer-sociálna demokracia Hlas–sociálna demokracia svojho kandidáta nemajú, ich hlasy by preto mohli byť rozhodujúce, ak by sa ako celok pridali k niektorému z kandidátov, ktorého nominovala jedna z koaličných strán. Ak parlament nezvolí komisára pre deti, do opakovanej voľby postúpia dvaja kandidáti s najvyšším počtom hlasov.

 

img

Poslanci hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti navrhli troch kandidátov na post komisára pre deti. Poslanec Peter Pollák informoval, že po indikatívnom hlasovaní v klube budú podporovať súčasnú poslankyňu parlamentu Katarínu Hatrákovú.

O post komisára pre deti sa uchádzajú Natália Blahová, Jitka Hasíková, Katarína Hatráková, Jozef Mikloško, Anna Niku, Ondrej Prostredník, Mária Vargová.

 

img

 

Šéf strany Smer-SD Robert Fico presadzoval ako kandidátku Katarínu Szabovú. Parlamentný výbor v prípade Szabovej konštatoval, že nesplnila zákonom stanovené kritériá. Podľa nich musí mať kandidát aspoň päť podporných stanovísk organizácií, ktoré sa venujú ochrane práv detí najmenej päť rokov.

Na post komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím je len jedna kandidátka Zuzana Stavrovská. Na tomto poste bola aj doteraz.

Parlament by mal tiež rozhodnúť o novele zákona o podmienkach výkonu volebného práva. Po novom sa má skrátiť dlhé obdobie zákazu uverejňovania prieskumov verejnej mienky. Obdobie volebného moratória sa zjednotí na obdobie 48 hodín pred dňom volieb. Volebné komisie na všetkých stupňoch budú zasielať zápisnice o výsledku volieb elektronicky. Písomné vyhotovenie podpísané členmi volebnej komisie budú doručovať obci, respektíve úradu samosprávneho kraja v určenej lehote až po voľbách.
 

Možno vás zaujme: Podnikatelia čelia ďalšiemu vážnemu problému! Ako to vnímajú?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies