NHL: Štartujú prípravné zápasy, tri budú v Európe, jeden z nich v Bratislave

NETKY.SK • 20 September 2011, 17:23 • 2 min
NHL: Štartujú prípravné zápasy, tri budú v Európe, jeden z nich v Bratislave

NHL: Štartujú prípravné zápasy, tri budú v Európe, jeden z nich v Bratislave

slovakia

left justify in out

img

Všetkých 30 klubov NHL odštartuje tento týždeň ostrý záverečný test na novú sezónu v podobe prípravných zápasov. Hokejisti z celého sveta sa zišli do kempov nebývalo v jednotnom termíne. Čo však liga upravila do hiomogénneho termínového bloku, to trochu narušili okolnosti tragédie tímu Jaroslavľu v Rusku a tak viaceré hviezdy sa do kempov oneskorili, keďže vzdávali hold kamarátom, obetiam leteckej katastrofy.     
Za oceán do svojich organizácií dorazila z rozlúčky s Pavlom Demitrom aj silná skupina Slovákov, v kempoch tak privítali 23 krajanov. Podobne ako vlani obaja brankári (Halák a Budaj) a pri 11 útočníkoch až 10 obrancov. Toľko ich nebývalo ani v najsilnejšej ére, keď v kempoch začínalo okolo 35 Slovákov. 
Je však zrejmé, že nie všetci zasiahnu do prípravných zápasov. Každoročne kempy opúšťajú mladí Slováci bez čo len jedinej minúty nasadenia, keďže na sústredeniach sa pasujú v konkurencii hráčov z NHL a ďalšími ambicióznymi mladíkmi. Aj z tých, ktorí zápasové dianie v príprave okúsia, idú niektorí do nižších súťaží, resp. do junioriek, alebo sa poberú späť do Európy. Na začiatku súťaže by tak mohli byť v prvých tímoch minimálne 15-ti, za predpokladu, že sa to podarí už v NHL etablovanému zadákovi Valábikovi a trom nádejným útočníkom Pánikovi, Tatarovi a Marcinkovi.
Počas prípravných zápasov, resp. na štarte NHL je návrat hráčov z fariem síce možný, ale nepravdepodobný, keďže nie sú výnimočné talenty a majú dvojcestné zmluvy. Ak nepríde v ich mužstvách k obrovskej maródke, je aj malá šanca na ich presunutie do prvých tímov počas súťažného obdobia. Organizácie uprednostňujú na menej kľúčových postoch v menej vyťažovaných formáciách skúsenejších aj keď výkonnostne stagnujúcich hráčov s jednocestnými zmluvami a to isté platí aj o pozíciách siedmeho obrancu a trinásteho útočníka. Je to logické, lebo v prípade uprednostnenia mladíka sa realizuje jeho vyšší plat zo zmluvnej kapitoly NHL, kým počas pôsobenia na farme výrazne nižšia gáža. V prípade hráča s jednocestnou zmluvou je mu klub počas celej sezóny platiť rovnakú sumu, aj keď jeho služby v prvom tíme nevyužíva.     
Už zhruba 7 rokov každoročne počet pozvánok pre slovenských hokejistov klesá. Do KHL odišla aj výrazná časť hviezdneho štatútu. Redukcia slovenských osobností v uplynulých rokoch je výrazná, na druhej strane sú Marián Hossa, Zdeno Chára, Marián Gáborík a Ľubomír Višňovský na vrchole. Svoj "rejting" si významne polepšili Jaroslav Halák, Tomáš Kopecký, Andrej Meszároš i Andrej Sekera, rutinér Michal Handzuš si stabilnú pozíciu udržiava.
Prípravné zápasy zavítajú aj do Európy. NY Rangers, pravdepodobne aj s Mariánom Gáboríkom sa predstavia najprv v Prahe proti Sparte (29. septembra), o deň neskôr vo švédskom Göteborgu a 2. októbra o 17.00 v Bratislave proti Slovanu. Už 94. ročník NHL sa začína vo štvrtok 6. októbra a v piatok nadránom SELČ bude po troch zápasoch napríklad známe, ako do sezóny v domácom zápase proti Philadelphii vstúpil bostonský obhajca Stanleyho pohára s kapitánom Zdenom Chárom.        
Zoznam slovenských hokejistov v kempoch NHL (stav k štvrtku na základe oficiálnych zoznamov z 24 a neoficiálnych zo 6 klubov): 
ANAHEIM: Ľubomír Višňovský (o - obranca), BOSTON: Zdeno Chára (o), BUFFALO: Andrej Sekera (o), DETROIT: Tomáš Tatar (ú - útočník), Tomáš Jurčo (ú), /Marek Tvrdoň (ú)/, EDMONTON: Martin Marinčin (o), Milan Kytnár (ú), FLORIDA: Tomáš Kopecký (ú), CHICAGO: Marián Hossa (ú), LA Kings: Michal Čajkovský (o), MONTREAL: Peter Budaj (b -brankár), NY ISLANDERS: Milan Jurčina (o), Tomáš Marcinko (ú), NY RANGERS: Peter Čerešňák (o), Marián Gáborík (ú), PHILADELPHIA: Andrej Meszároš (o), PITTSBURGH: Boris Valábik (o), SAN JOSE: Michal Handzuš (ú), Marek Viedenský (ú), ST. LOUIS: Jaroslav Halák (b), TAMPA BAY: Jaroslav Janus (b), Richard Pánik (ú), TORONTO: Juraj Mikuš (o).
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies