Newyorský lekár sa uzdravil z eboly, dnes ho majú prepustiť

NETKY.SK • 11 November 2014, 09:14 • 2 min
Newyorský lekár sa uzdravil z eboly, dnes ho majú prepustiť

NEW YORK - Lekár z newyorskej jednotky intenzívnej starostlivosti Craig Spencer, ktorý bol prvým pacientom nakazeným ebolou v najväčšom americkom meste, sa uzdravil a dnes ho majú prepustiť z nemocnice. Informovala o tom tlačová agentúra AP s odvolaním sa na zdravotníckych predstaviteľov.

slovakia

left justify in out

Dr. Spencera, ktorý bol v súčasnosti jediným pacientom s ebolou liečeným v Spojených štátoch, vyhlásili za zdravého a bez vírusu. V pondelok to vo vyhlásení uviedol newyorský úrad pre zdravotníctvo.

 

Starosta New Yorku Bill de Blasio vyhlásil, že Spencer v posledných týždňoch veľa trpel, ale "už je znova silný". A označil Spencera za "skutočného hrdinu".

 

Zdravotnícki predstavitelia zdôraznili, že ebola sa neprenáša vzduchom a dá sa ňou nakaziť iba priamym kontaktom s telesnými tekutinami infikovaného človeka, u ktorého sa prejavujú príznaky choroby. Napriek tomu správy o Spencerovom ochorení znervóznili mnohých Newyorčanov - najmä po zverejnení informácií, že niekoľko dní pred tým, ako sa uňho prejavila zvýšená teplota a mal pozitívne výsledky testov na ebolu, cestoval metrom, viezol sa taxíkom, večeral v reštaurácii na hamburgery a navštívil aj kolkáreň.

 

Guvernér štátu New York Andrew Cuomo a guvernér štátu New Jersey Chris Christie zareagovali vtedy na situáciu vyhlásením povinnej 21-dňovej karantény pre všetkých cestujúcich, ktorí boli v blízkom kontakte s pacientmi chorými na ebolu.

 

Spencer (33) mal pozitívne výsledky testov na vírus 23. októbra, len niekoľko dní po svojom návrate z africkej Guiney, kde s organizáciou Lekári bez hraníc liečil pacientov s ebolou.
 

Infikovaného Spencera po návrate z Guiney liečili na špeciálne zriadenom izolačnom oddelení nemocnice Bellevue v newyorskej štvrti Manhattan. Práve táto nemocnica bola vyčlenená ako liečebné centrum pre ebolu. Lekárov stav sa minulý týždeň zlepšil z vážneho na stabilizovaný.

 

Jeho snúbenicu a dvoch priateľov najprv takisto dali do karantény, ale neskôr ich prepustili a monitorujú ich spolu so stovkami ďalších ľudí. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies