New York vyplatí odškodné 40 miliónov USD neprávom odsúdenej pätici mužov

NETKY.SK • 27 Jún 2014, 07:25 • 2 min
New York vyplatí odškodné 40 miliónov USD neprávom odsúdenej pätici mužov

NEW YORK - Americké mesto New York sa dohodlo na vyplatení odškodného vo výške 40 miliónov dolárov pre piatich mužov, ktorých omylom odsúdili za znásilnenie rekreačnej bežkyne v Central Parku v roku 1989.

slovakia

left justify in out

Oznámila to vo štvrtok agentúra AP s odvolaním sa na kanceláriu hlavného kontrolóra New Yorku.
      

Schválenie dohody o urovnaní signalizuje ukončenie dlhotrvajúceho občianskeho sporu piatich černošských a hispánskych mužov obvinených v prípade znásilnenia, ktorý bol značne medializovaný.
      

"Podľa môjho názoru je toto urovnanie rozumným a čestným riešením pre obe strany sporu, ktorým sa zároveň končí jedna veľmi zložitá kapitola histórie mesta," uviedol hlavný kontrolór Scott Stringer.
      

Podrobnosti o dohode neboli zatiaľ zverejnené. Podľa novín The New York Times sa však očakáva, že každý z odsúdených dostane približne milión dolárov za každý rok väzenia. V priemere tam muži strávili sedem rokov.
      

Prípad zbitia a znásilnenia 28-ročnej ženy v newyorskom parku sa vtedy dostal na titulné strany všetkých významných médií. Pätica obvinených, v tom čase vo veku 14-16 rokov, sa stala symbolom newyorskej divokej mládeže obviňovanej z narastajúceho množstva násilností v meste.
      

Päticu mužov obvinili na základe vynútených svedectiev. Oslobodili ich v roku 2002, keď dôkazy získané analýzou DNA preukázali, že ženu znásilnil iný muž, ktorého medzitým odsúdili na doživotie za viacero ďalších zločinov.
      

Takzvaná "Päťka z Central Parku" sa stala námetom dokumentárneho filmu režiséra Kena Burnsa z roku 2012.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies