Nevlastný brat Saddáma Husajna podľahol rakovine

NETKY.SK • 8 Júl 2013, 15:19 • 2 min
Nevlastný brat Saddáma Husajna podľahol rakovine

BAGDAD - Nevlastný brat bývalého irackého diktátora Saddáma Husajna a bývalý šéf jeho obávaných tajných služieb zomrel na rakovinu. Oznámil to dnes námestník irackého ministra spravodlivosti, ktorého citovala agentúra Associated Press.

slovakia

left justify in out

Väznený Sabáwí Ibráhím Hasan zomrel v bagdadskej nemocnici a jeho telesné pozostatky vydajú jeho rodine.  Muža, nad ktorým iracké súdy vyniesli niekoľko rozsudkov smrti, previezli dnes skoro ráno do nemocnice v dôsledku zhoršenia jeho zdravotného stavu.  Istý čas žil Hasan v zahraničnom exile, v roku 2005 ho sýrska vláda vyhostila do Iraku.

Na zozname 55 najhľadanejších Iračanov, zostavenom Spojeným štátmi, figuroval na 36. mieste. Po zvrhnutí Saddáma ho upodozrievali z financovania povstalcov. Za Saddámovej vlády slúžil ako šéf tajných služieb a bezpečnosti a neskôr pôsobil ako prezidentský poradca.

Saddáma Husajna popravili v decembri 2006 obesením za jeho úlohu v zabití 148 šiitov v roku 1982 po neúspešnom pokuse o atentát na jeho osobu zo začiatku 80. rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies