Neuveriteľné číslo: Islamský štát uskutočnil vlani na celom svete toľkoto útokov!

NETKY.SK • 24 Január 2017, 07:53 • 2 min
Neuveriteľné číslo: Islamský štát uskutočnil vlani na celom svete toľkoto útokov!

LONDÝN - Počet ozbrojených útokov a teroristických činov sa vlani oproti roku 2015 zvýšil o 26 percent, pričom celosvetovo dosiahol počtu 24.000, a to najmä v dôsledku eskalácie násilia na Ukrajine, v Turecku a Jemene. Vyplýva to zo správy, ktorú v pondelok zverejnila americká analytická spoločnosť IHS.

slovakia

left justify in out

Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) rozšírila vlani svoju geografickú pôsobnosť a prispela k prehĺbeniu dlhodobých konfliktov v Iraku a Sýrii. Islamský štát uskutočnil vlani na celom svete 4236 útokov, pri ktorých podľa výročnej analýzy IHS zahynulo 10.807 ľudí.

 

"Vlani sme boli svedkami menších asymetrických útokov a zvýšenia počtu oblastí dlhodobejších konfliktov, ako je východ Ukrajiny," uviedol riaditeľ IHS Matthew Henman.

 

"V roku 2016 sme tiež boli svedkami zvýšeného počtu útokov mimo oblasti Blízkeho východu, ktoré IS spáchal, prípadne sa k nim prihlásil," uviedol ďalej Henman, pričom dodal, že tieto útoky predstavovali 16 percent všetkých útokov spáchaných IS, čo je oproti ôsmim percentám v roku 2015 výrazný nárast.

 

Počet útokov militantov na východe Ukrajiny sa vlani oproti roku 2015 zoštvornásobil a dosiahol počtu 4449, pričom 3417 z nich spáchali podľa IHS proruskí separatisti v Doneckej ľudovej republike (DĽR). Pri útokoch na východe Ukrajiny zahynulo vlani 124 ľudí, čo svedčí o skutočnosti, že ide o konflikt nízkej intenzity, keď k ozbrojeným potýčkam dochádza pozdĺž statických línií.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies