Netanjahu vyzval OSN, aby zastavila vyšetrovanie vojny v Gaze

NETKY.SK • 3 Február 2015, 11:21 • 2 min
Netanjahu vyzval OSN, aby zastavila vyšetrovanie vojny v Gaze

JERUZALEM - Vyšetrovanie vlaňajšej vojny v pásme Gazy a obvinení Izraela zo spáchania vojnových zločinov by sa malo skončiť. Povedal to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu po pondelňajšom odstúpení šéfa vyšetrovacej komisie OSN z dôvodu jeho údajnej zaujatosti voči Izraelu.

slovakia

left justify in out

Podľa Netanjahua je trojčlenná komisia OSN, zriadená Radou OSN pre ľudské práva, "protiizraelským orgánom", ktorá preukázala, že nemá nič spoločné s ľudskými právami.
      

Podľa Netanjahua táto komisia prijala iba v roku 2014 viac rezolúcii proti Izraelu než proti Iránu, Sýrii a KĽDR dohromady. Tel Aviv s týmto orgánom nespolupracuje. Odôvodňuje to tvrdením, že je voči Izraelu nepriateľský a jeho výsledky sú známe vopred.
      

Vedúci trojčlennej komisie, kanadský právny expert William Schabas, ohlásil v pondelok, že odstupuje z funkcie. Podľa vlastných slov odstupuje okamžite, aby pochybnosti týkajúce sa jeho osoby nezatienili pripravovanú vyšetrovaciu správu, ktorú majú zverejniť v marci tohto roku.
      

Schabas oznámil svoj odchod v liste predsedovi Rady OSN pre ľudské práva, ktorý ho do komisie vymenoval vlani v auguste. Skupina má preskúmať obvinenia z údajných vojnových zločinov, spáchaných počas izraelskej ofenzívy proti Hamasu v pásme Gaze v júli a auguste 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies