Armáda Mjanmarska zadržala popredných politikov. Generál vyhlásil výnimočný stav

NETKY.SK • 1 Február 2021, 06:40 • 2 min
Armáda Mjanmarska zadržala popredných politikov. Generál vyhlásil výnimočný stav

BRATISLAVA - Moc prevzal hlavný veliteľ armády, generál Min Aun Hlain. Mocnosti sveta vyjadrili znepokojenie a apelujú na prepustenie politikov.

slovakia

left justify in out

Mjanmarská armáda vyhlásila v pondelok výnimočný stav, ktorý bude trvať jeden rok. Moc v krajine prevzal tamojší hlavný veliteľ generál Min Aun Hlain. Tejto udalosti predchádzalo zadržanie popredných predstaviteľov vládnucej strany Národna liga za demokraciu, političku Aun Schan Su Ťij, no aj prezident Win Mjin. Informáciu priniesla agentúra Reuters s odvolaním na hovorcu NLD

 

Svet je znepokojený

Vlády Austrálie a USA  vyjadrili znepokojenie nad správami o prevrate v Mjanmarsku a vyzvali armádu na prepusteniu šéfky vlády Su Ťij a ďalšie zadržané osoby. Znepokojený je aj António Guterres, šéf OSN . „Spojené štáty sú znepokojené správami, že mjanmarská armáda podkopáva prechod krajiny k demokracii a že zatkla šéfku vlády Aun Schan Su Ťij a ďalších civilných predstaviteľov Mjanmarska,“ uviedla vo vyhlásení hovorkyňa Bieleho domu Len Psakiová. Dodala, že prezident Joe Biden je o situácii informovaný. „Spojené štáty odsudzujú akýkoľvek pokus zmeniť výsledok nedávnych volieb či znemožniť prechod Mjanmarska k demokracii, a podniknú kroky proti tým, ktorí sú za tieto činy zodpovední,“ pokračuje vyhlásenie amerického Bieleho domu.

 

 

Podľa Reuters je zadržanie predstaviteľov NLD vyvrcholením stupňujúceho sa napätia medzi civilnou vládou a armádou. Tá poukazuje na rozsiahle nezrovnalosti v novembrových voľbách, v ktorých NLD získala 396 kresiel v 476-miestnom parlamente. V metropole Nepjito a najväčšom barmskom meste Rangún sú podľa niektorých médií prerušené komunikačné služby. Už minulý týždeň sa objavovali správy o tom, že armáda sa chystá prevziať moc. Viní totiž vládnu stranu nositeľky Nobelovej ceny mieru Su Ťij z podvodov v novembrových parlamentných voľbách. V pondelok sa malo konať ustanovujúce zasadnutie nového parlamentu.

 

Hovorca armády minulý týždeň nevylúčil možnosť prevzatia moci so zámerom vyriešiť „politickú krízu“. Obavy z vojenského prevratu vzrástli po tom, ako hlavný veliteľ armády Min Aun Hlain v stredu uviedol, že ústava by sa mohla za určitých okolností „zrušiť“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies