Štrnásty november je svetovým dňom diabetikov

NETKY.SK • 14 November 2019, 13:57 • 2 min
Štrnásty november je svetovým dňom diabetikov

Svetový deň diabetikov pripadol na deň narodenia kanadského lekára Frederika Bantinga, ktorý vynašiel liek proti cukrovke - inzulín.

slovakia

left justify in out

Cukrovka či diabetes je vážne ochorenie, pri ktorom sa musí dodržiavať správna životospráva a samozrejme myslieť na pravidelné dávky inzulínu.

 

V najhorších prípadoch pri tejto chorobe môže dôjsť k strate zraku prípadne k amputácii končatiny. Cukrovka je v niektorých prípadoch dedičná, avšak veľká časť populácie, ktorá trpí týmto ochorením, ho má spôsobené svojím životným štýlom a hlavne obezitou a v tomto prípade sa aj s cukrovou dá pomerne úspešne bojovať.

 

Dnes, 14. 11. máme Svetový deň diabetu - World diabetes day, kedy prebiehajú po celom svete akcie. Cieľom všetkých týchto akcií je upozorniť na existenciu cukrovky, najmä 2. typu, ktorá odráža životný štýl každého jedinca.
 

Prečo zrovna 14. 11.?


Je to deň, kedy sa roku 1891 narodil jeden z objaviteľov inzulínu Sir Frederick Grant Banting, ktorý spolu s doktorom Charlesom Herbertom Bestom v roku 1921 v Toronte objavili inzulín.

 


Pre stále stúpajúci počet diabetikov sa Medzinárodná federácia diabetu (IDF) a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v roku 1991 rozhodli pre Svetový deň diabetu. Do celosvetovej kampane sú zapojené milióny ľudí z celého sveta.
 

Permanenté logo

 

Logo od roku 1996 zobrazuje silu a globálne identifikovalo svetový deň. Logo kombinuje rovnováhu a tímovú prácu. Pôvod nájdeme v čínskych symboloch jin a jang. Tieto symboly predstavujú význam a dôležitosť rovnováhy inzulínu, liekov, diéty, pohybu a edukácie, ktoré tvoria základ v manažmente cukrovky, tak ako spoločná práca v diabetologickom tíme.
 

Nové logo od roku 2007

 

Nové logo tvorí modrý kruh - globálny symbol cukrovky, ktorý označuje jednotu svetového spoločenstva diabetikov ako odozvu na existujúcu pandémiu.
 

Celosvetové kampane

 

IDF zverejňuje kampane venované aktuálnym globálnym problémov. Ich rozsah a tlak členských organizácií IDF na OSN spôsobili jednohlasné prijatie Rezolúcie 61/225 o Svetovom dni diabetu. Týmto bol svetový deň v roku 2007 určený a podrobne monitorovaný nielen IDF a WHO, ale aj OSN.

 

 

Prvýkrát v histórii členské štáty OSN potvrdili, že je cukrovka chronická, neinfekčná, nevyliečiteľná a závažnou civilizačnou chorobou s pandemickým výskytom.

 

 

Liečenie komplikácií cukrovky je ekonomicky náročné, má vážne sociálne aj zdravotné dôsledky, ktoré ohrozujú zdravie a svetovú ekonomiku, tak ako infekčné choroby typu HIV / AIDS, malária a tuberkulóza.
Akcie v rámci dňa

 

Hymna diabetikov

 

V roku 2013 bola premiéra medzinárodnej hymny diabetikov "La Révolution". Na motívy hudby z muzikálu Bedári (Les Misérables) naspieval víťaz tretieho radu súťaže Česko-Slovensko má talent 2012 Jozef Pavlusík a slovenská herečka Zuzana Haasová českú hymnu. Na realizácii videoklipu sa podieľali českí aj slovenství diabetici, čím významne prispeli k vážnosti celého projektu.

 


O rok neskôr bola odbornou garanciou slovenskej diabetologickej spoločnosti (SDS) slávnostne predstavená slovenská verzia medzinárodnej hymny, ktorá vznikla v rámci projektu Ruka v ruke s diabetom vďaka nadšeniu a podpore predsedu SDS doc. MUDr. Emila Martinky, Ph.D.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies