Netanjahu nariadil ministrom, aby mlčali o Sýrii

NETKY.SK • 29 Máj 2013, 11:44 • 2 min
Netanjahu nariadil ministrom, aby mlčali o Sýrii

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nariadil svojmu kabinetu, aby mlčal o téme dodávok ruských rakiet Sýrii.

slovakia

left justify in out

V stredu o tom informoval štátny rozhlas. Netanjahu to povedal po tom, ako niekoľkí izraelskí ministri kritizovali Moskvu za plánovaný predaj zbraní a naznačili "možnosť odpovede", ak by sa židovský štát cítil ohrozený. Minister obrany Moše Jaalon v utorok varoval, že Izrael "vie, čo urobí", ak Rusko dodá režimu prezidenta Baššára al-Asada zmieňovaný arzenál. "Dodávka sa zatiaľ neuskutočnila a dúfame, že sa ani neuskutoční. No ak rakety nejakým nedopatrením prídu do Sýrie, vieme, čo máme urobiť," zdôraznil Jaalon, svoju hrozbu však bližšie nešpecifikoval. Minister tajných služieb a strategických záležitostí Juval Steinitz rovnako potvrdil, že Izrael by "na každú hrozbu reagoval" a označil dodávky za "morálne nesprávne". Kritikou nešetrila ani ministerka zahraničia Cipi Livniová. Moskva naopak plánované dodávky v utorok obhajovala ako "stabilizačný faktor".

Izrael už začiatkom mája uskutočnil letecké nálety na sýrskom území, pričom cieľom boli údajne zbrane pre militantné libanonské hnutie Hizballáh bojujúce na strane sýrskeho režimu. Al-Asad sa už niekoľko rokov usiluje získať ruský obranný raketový systém S-300, ktorý je použiteľný proti nepriateľským lietadlám ako aj proti balistickým raketám. Západné krajiny a Izrael tlačia na Rusov, aby takýto systém Sýrii nedodali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies