Netanjahu: Dohoda s Iránom bude zárukou, aby mohol vyrobiť jadrovú zbraň

NETKY.SK • 4 Marec 2015, 08:10 • 2 min
Netanjahu: Dohoda s Iránom bude zárukou, aby mohol vyrobiť jadrovú zbraň

WASHINGTON - Medzinárodná dohoda o iránskom jadrovom programe bude v podstate "zárukou", aby Irán mohol vyrobiť jadrovú zbraň a spustiť nebezpečné preteky v jadrovom zbrojení v regióne. Vyhlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v americkom Kongrese.

slovakia

left justify in out

"Neblokuje cestu Iránu k bombe, ale dláždi cestu Iránu k bombe," povedal v prejave pred oboma komorami Kongresu, ktorý citovala agentúra DPA. Netanjahu tak reagoval na aktuálne vyjednávanie medzi Teheránom a šiestimi svetovými mocnosťami, ktorého cieľom je konečné riešenie problematiky okolo sporného iránskeho jadrového programu.

 

Izraelský premiér označil pripravovanú dohodu za "zlé riešenie", namiesto toho žiadal "oveľa lepšie riešenie" a tvrdší postoj voči Iránu. Sankcie voči Iránu by sa podľa Netanjahua nemali zrušiť pokiaľ Irán neskončí s agresiou voči susedným štátom, podporou terorizmu a neprestane s vyhrážkami na vyhladenie Izraela.

 

Podľa nemenovaného amerického poslanca premiér Netanjahu neponúkol počas prejavu v Kongrese žiadnu alternatívu k aktuálnym jadrovým rokovaniam s Iránom. "Iba požadovať, aby Irán úplne kapituloval, nie je plán, a žiadna krajina nás v tomto postoji nepodporí. Premiér neponúkol žiadny konkrétny akčný plán," povedal americký predstaviteľ, ktorého citovala agentúra Reuters.

 

Príchod izraelského premiéra na spoločné zasadanie oboch komôr amerického Kongresu sprevádzal dlhý potlesk a ovácie. Poslanci ho vítali v stoji a keď prechádzal sálou, podávali si s ním ruky. Politickí komentátori prirovnali tento spôsob Netanjahuovho prijatia k vítaniu amerického prezidenta Baracka Obamu, keď prichádza predniesť každoročný prejav o stave Únie, konštatovala DPA.

 

Izraelského premiéra pozval do Kongresu republikánsky šéf snemovne John Boehner. Tento krok však v rozpore so zvyklosťami vopred nekonzultoval s Bielym domom, čo vyvolalo rozhorčenie nielen v radoch Obamovej administratívy. Jeho dnešný prejav preto bojkotovalo 60 demokratov.

 

Obama sa s Netanjahuom počas jeho pobytu vo Washingtone nestretne. Biely dom tým podľa DPA poukazuje na politickú súvislosť návštevy s blížiacimi sa izraelskými voľbami.

 

Netanjahu tvrdí, že jeho prejav nie je známkou nerešpektovania prezidenta Obamu a poukázal na prezidentovu verejnú i osobnú podporu Izraela.

 

Netanjahu vystúpil dnes v americkom Kongrese už s tretím prejavom. Viac možností predniesť reč pred americkými zákonodarcami dostal iba bývalý britský premiér Winston Churchill.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies