Neopekajte si marshmallows nad havajským vulkánom, varuje vládna agentúra

NETKY.SK • 2 Jún 2018, 07:00 • 2 min
Neopekajte si marshmallows nad havajským vulkánom, varuje vládna agentúra

WASHINGTON - Havajský vulkán Kilauea už niekoľko týždňov zamestnáva americké úrady. Besniaca sopka už spôsobila početné škody a tony lávy ohrozujú aj geotermálnu elektráreň. K tomu všetkému musia úrady odpovedať aj na otázky, ktoré sa na prvý pohľad priečia zdravému rozumu, avšak vzhľadom k minulým prípadom je treba ich brať vážne.

slovakia

left justify in out

Sopka Kilauea do vzduchu stále chrlí dym a jedovaté výpary. Napriek tomu sa nájdu ľudia, ktorých pri pohľade na zúriaci vulkán napadne jediná myšlienka: Mohol by som si nad lávou opiecť marshmallow, keby som mal dostatočne dlhú palicu? Tak totiž znela otázka, ktorú riešil Geologický úrad USA.

 

A preto na svojom účte odpovedali: „Musíme povedať, že nie. Nie je to bezpečné. (prosím, neskúšajte to!)“

 

Láva môže vylučovať do vzduchu oxid siričitý a sírovodík. Okrem toho, že tieto plyny sú prudko jedovaté, spôsobili by aj to, že by sladká penová lahôdka chutila naozaj veľmi zle.

 

„Keď zmiešate kyselinu sírovú (vo vulkanickom smogu, napríklad) s cukrom, dostanete naozaj poriadnu reakciu,“ varuje ešte úrad.

 

Užívateľ však otravoval aj naďalej. „Dobre, a čo trebárs hot dogy?“ Na túto otázku už pracovníci geologického úradu neodpovedali.

 

Mohlo by sa zdať, že odpovedať internetovým humoristom je len stratou času, lenže varovanie pred podobnými pokusmi nie je neopodstatnené. Pred 15 rokmi boli ťažko popálení traja americkí turisti, ktorí si marshmallow opekali nad lávou pri sicílskej sopke Etna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies