Neohlásenie odchodu za hranice nebude priestupok

NETKY.SK • 28 Jún 2013, 16:25 • 2 min
Neohlásenie odchodu za hranice nebude priestupok

BRATISLAVA - Občania nemusia úradom nahlasovať odchod za hranice dlhší ako 90 dní, neohlásenie sa za priestupok považovať nebude.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z novely zákona o hlásení pobytu občanov a registri obyvateľov, ktorú dnes podpísal prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič. Informáciu o podpísanom zákone agentúre SITA poslala Elena Bianchi z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

Novelu o hlásení pobytu poslanci v parlamente pôvodne schválili 16. mája, začiatkom júna im ju však prezident Gašparovič vrátil. Žiadal, aby poslanci v parlamente vypustili z návrhu ustanovenie, podľa ktorého sa neoznámenie vycestovania za hranice dlhšie ako 90 dní malo pokladať za priestupok. Ľuďom by v tom prípade hrozila pokuta. Prezident navrhol zo zákona úplne vypustiť ten bod, podľa ktorého sa slovo "ohlási" nahrádza slovami "je povinný ohlásiť". Gašparovič nesúhlasil s dôvodovou správou k zákonu, v ktorej sa uvádza, že "doterajší stav neukladal občanovi výslovne povinnosť danú skutočnosť ohlásiť. Občania často nerozlišujú v právnom predpise, ak je povinnosť ustanovená slovesom bez použitia slova povinný.“ Prezident to vo vzťahu k iným ustanoveniam zákona považuje za zmätočné. Poslanci prezidentovej požiadavke vyhoveli a vrátenú novelu o hlásení pobytu opäť schválili 19. júna. 

Nová povinnosť nahlasovania pobytu pre občanov po schválení novely v máji vyvolala búrku nevôle. Na sociálnych sieťach vznikalo množstvo sarkastických odkazov ministrovi, kde sa ľudia nachádzajú. 

Právna norma má priniesť menej byrokracie a zrýchlenie vybavovania žiadostí na úradoch prostredníctvom nového registra fyzických osôb. Ten podľa ministerstva vnútra zbaví občanov povinnosti opakovane predkladať doklady o ich údajoch. "Občan svoje údaje predloží orgánu verejnej správy iba raz a prostredníctvom registra fyzických osôb sa jeho údaje dostanú do ďalších informačných systémov verejnej správy," vysvetľuje rezort vnútra, ktorý novelu pripravil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies