V Brazílii musia vykopávať staré hroby, aby mali kam pochovávať obete koronavírusu

NETKY.SK • 4 Apríl 2021, 16:19 • 2 min
V Brazílii musia vykopávať staré hroby, aby mali kam pochovávať obete koronavírusu

RIO DE JANEIRO – V najbohatšom štáte Brazílie, Sao Paule, čaká na lekárske ošetrenie viac ako 700 pacientov s pľúcnym ochorením Covid-19. Vážna epidemiologická situácia sa však neodrazila iba v nemocniciach, ale už aj na cintorínoch.

slovakia

left justify in out

Kapacita na cintorínoch sa za posledný rok naplnila obeťami koronavírusu. V metropole štátu Sao Paulo, ktoré zároveň patrí medzi najľudnatejšie mesto Brazílie, sa musia vysporiadať s mŕtvymi telami ľudí, ktorí podľahli ochoreniu Covid-19.

 

Vyprázdňujú staré hroby

Pre obrovský nárast úmrtí bolo vedenie Sao Paula nútené urýchlene vyprázdňovať staršie hroby, aby mali kam pochovávať obete pandémie. Evidujú totiž obrovský nedostatok voľných miest na cintorínoch. Ako uvádza miestna radnica, ide o bežný postup.

 

Veľkomesto Sao Paulo, kde žije približne 12-miliónov ľudí, patrí k najviac zasiahnutejším oblastiam v Brazílii. V porovnaní s marcom minulého roka tu zomrelo o 60 percent viac ľudí.

 

 

Tento týždeň zaznamenali v krajine najväčší počet úmrtí na koronavírus za deň, kedy ochoreniu podľahlo 3780 ľudí. Od polovice marca v krajine zomiera v priemere 2700 pacientov denne.

 

Priznali však, že v čase pandémie k tomu musia pristupovať oveľa častejšie. Ako informovala agentúra Reuters, muži v ochranných oblekoch premiestňujú pozostatky do vrecúšok. Výnimkou sú súkromné hrobky a hroby detí.  

 

Epidemiologická situácia sa nezlepšuje

Brazília je pritom aktuálne druhou najzasiahnutejšou krajinou na svete, ktorá eviduje najviac nakazených novým koronavírusom ako aj počtom úmrtí na svete. Nelichotivé prvenstvo si aj naďalej držia Spojené štáty americké.

 

V Brazílii s 211-miliónovou populáciou bolo potvrdených takmer 13-miliónov pozitívnych prípadov. Ochoreniu od začiatku pandémie podľahlo viac ako 330-tisíc pacientov.

 

 

V marci pritom v krajine zažili najhorší mesiac, keď zomrelo až 66 573 ľudí s potvrdeným ochorením Covid-19. V porovnaní s júlom minulého roka, ktorý sa doposiaľ považoval za najhorší mesiac od vypuknutia pandémie, sa počet obetí viac ako zdvojnásobil.  

 

Epidemiológovia tvrdia, že situácia sa môže ešte niekoľko týždňov zhoršovať. Aj napriek tomu, však prezident Jair Bolsonaro odmieta zaviesť akúkoľvek formu lockdownu či obmedzenie mobility ľudí, čo by spomalilo šírenie nákazy. Pre otvorenú kritiku Moskvy a Číny sa tiež pričinil o to, že v krajine evidujú značný nedostatok očkovacích látok.

 

V Brazílii je v súčasnosti zaočkovaných 19,2-milióna ľudí, pričom iba 5,3-milióna z nich sa dostalo k druhej dávke vakcíny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona