Nemecký súd rozhodol v prospech bývalého riaditeľa Porsche

NETKY.SK • 18 Marec 2016, 13:26 • 2 min
Nemecký súd rozhodol v prospech bývalého riaditeľa Porsche

STUTTGART - Nemecký súd v piatok oslobodil Wendelina Wiedekinga, bývalého generálneho riaditeľa automobilky Porsche, spod obvinení v kauze údajnej manipulácie s cenou akcií spoločnosti.

slovakia

left justify in out

Wiedeking a bývalý finančný riaditeľ spoločnosti Holger Härter podľa prokuratúry v Stuttgarte poškodili akcionárov, keď v roku 2008 zatajili plány na prevzatie spoločnosti Volkswagen. Porsche v tom čase vlastnila predkupné právo na akcie, ktoré jej v najväčšej európskej automobilovej skupine fakticky zabezpečovali väčšinu.

 

Prokuratúra žiadala pre Wiedekinga trest dva roky a šesť mesiacov odňatia slobody a peňažnú pokutu 1 mil. eur. Härtera navrhovala žaloba poslať do väzenia na dva roky a tri mesiace. Automobilka Porsche mala zaplatiť pokutu 807 mil. eur.


Investičná divízia výrobcu luxusných športových automobilov Porsche AG, spoločnosť Porsche SE, v marci 2008 dementovala medializované informácie, že sa snaží o prevzatie oveľa väčšieho koncernu VW. V októbri 2008 však firma Porsche SE oznámila, že vo VW kontroluje 74,1 % kmeňových akcií, čo bolo tesne menej ako 75 % potrebných na prevzatie.

 

Oznámenie zhodnotilo cenu akcií na päťnásobok a VW sa nakrátko stala najdrahšou verejne obchodovateľnou spoločnosťou na svete, keď cena jej akcií prekročila hranicu 1 000 eur za kus. To podľa sťažovateľov poškodilo investorov, ktorí na základe skorších vyjadrení Porsche nepočítali s prudkým zhodnotením akcií Volkswagenu.


Neúspešná snaha Porsche o prevzatie Volkswagenu viedla k nahromadeniu obrovských dlhov a prepusteniu dvoch najvyšších predstaviteľov spoločnosti. Výrobca športových automobilov nakoniec pristúpil na podmienky Volkswagenu a v roku 2009 súhlasil s prevzatím, aby zabránil svojmu krachu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies