Nemecký poslanec sa stretol so Snowdenom: Pomôže odhaliť odpočúvanie Merkelovej?

NETKY.SK • 1 November 2013, 08:10 • 2 min
Nemecký poslanec sa stretol so Snowdenom: Pomôže odhaliť odpočúvanie Merkelovej?

BERLÍN - Poslanec nemeckého parlamentu za opozičnú stranu Zväz 90/Zelení Hans-Christian Ströbele sa v Moskve vo štvrtok stretol s bývalým spolupracovníkom americkej tajnej služby Edwardom Snowdenom, ktorý je na úteku pred úradmi USA.

slovakia

left justify in out

Podľa Ströbeleho, ktorého citovala agentúra Reuters, je Snowden pripravený pricestovať do Nemecka, aby pomohol pri vyšetrovaní kauzy odpočúvania nemeckej kancelárky Angely Merkelovej americkým Národným bezpečnostným úradom (NSA). Poslanec pre nemeckú vysielaciu sieť ARD uviedol, že Snowden má množstvo informácií, s ktorými je ochotný sa podeliť. Zákonodarca ďalej poveedal, že neskôr zverejní aj ďalšie podrobnosti z ich prekvapivého stretnutia i list, ktorý Snowden adresoval nemeckej vláde a generálnemu prokurátorovi.

Dlhoročný politik a právnik Ströbele zverejnil na sociálnej sieti Twitter spoločnú fotografiu s Edwardom Snowdenom. "Dal mi jednoznačne najavo, že má mnoho informácií, ktoré, v prípade, že bude naďalej NSA blokovať vyšetrovanie, je pripravený poskytnúť Nemecku. Je ochotný prísť, ale za vopred vyjasnených okolností," konštatoval Ströbele.

Informácie, že NSA odpočúvali telefonické hovory v rôznych štátoch sveta - vrátane asi 35 hláv štátov, začali médiá zverejňovať 21. októbra, pričom sa odvolávali na dokumenty získané Edwardom Snowdenom. Okrem iného z nich vyplýva, že NSA zaznamenala hovory vyše 70 miliónov francúzskych občanov, no na rôznych úrovniach monitorovala aj hovory v Rusku, Brazílii, Mexiku, Austrálii, Nemecku, najviac však v Afganistane, Pakistane, Iráne, Saudskej Arábii a Iraku.

Vzťahy Nemecka a USA narušili najmä medializované odhalenia, že NSA odpočúvala aj mobilný telefón kancelárky Angely Merkelovej. V súvislosti s tým bude 18. novembra mimoriadne rokovať nemecký parlament, pričom Zelení i opozičná ľavicová strana Ľavica požadujú vyšetrovanie prípadu za účasti Snowdena.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies