Nemecký parlament sa stretne, aby štvrtý raz zvolil Merkelovú za kancelárku

NETKY.SK • 14 Marec 2018, 09:49 • 2 min
Nemecký parlament sa stretne, aby štvrtý raz zvolil Merkelovú za kancelárku

BERLÍN - Nemecký parlament dnes zasadne s cieľom opätovne zvoliť Angelu Merkelovú za kancelárku a ukončiť takmer šesťmesačné bezvládie.

slovakia

left justify in out

Šesťdesiattriročná politička by sa mala už štvrtý raz postaviť na čelo najsilnejšej európskej ekonomiky.

Na znovuzvolenie potrebuje Merkelová získať podporu väčšiny poslancov Bundestagu, teda minimálne 355 hlasov. Vládna koalícia, ktorú tvoria Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) s Kresťanskodemokratickou úniou Nemecka/Kresťansko-sociálnou úniou Bavorska (CDU/CSU), má pritom 399 kresiel.

Rovnaké strany v Nemecku vládli aj počas predchádzajúceho štvorročného volebného obdobia. Dnešné hlasovanie prichádza 171 dní po septembrových parlamentných voľbách, čo zároveň predstavuje najdlhšie povolebné bezvládie v povojnovej histórii Nemecka.

Sociálni demokrati sa totiž pôvodne odmietli podieľať na koalícii s CDU/CSU a Merkelová sa pôvodne pokúšala zložiť vládu so Zelenými a Slobodnou demokratickou stranou (FDP), ich snahy ale v novembri skrachovali.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies