Nemecký export prekonáva rekordy

NETKY.SK • 6 Jún 2011, 09:23 • 2 min
Nemecký export prekonáva rekordy

Nemecký export prekonáva rekordy

slovakia

left justify in out

img

Nemecká ekonomika, ktorá je vo výbornej kondícii, sa môže aj naďalej spoliehať na vývoz. Prezident Spolkového zväzu nemeckého priemyslu (BDI) Hans-Peter Keitel výrazne zvýšil prognózu jeho rastu: "Nemecký export sa tento rok zvýši približne o 11 %. Vývoz zostane na rekordných úrovniach," uvádza sa v správe BDI vydanej dnes v Berlíne. Zväz pôvodne počítal v roku 2011 so zvýšením exportu len o 7,5 %.
      Nemecko tak bude druhý rok po hlbokej recesii profitovať z oživenia globálnej ekonomiky viac než väčšina iných rozvinutých krajín, a to aj napriek katastrofe v Japonsku, nepokojom na Blízkom východe a v Severnej Afrike a pretrvávajúcej dlhovej kríze v eurozóne. "Podiel nemeckého priemyslu na svetovom trh sa zvýši aj v tomto roku," tvrdí Keitel. "Nemecké firmy sú v celosvetovom meradle jediné, ktoré dokážu desaťročia držať krok s vývojom svetového obchodu." Aj v roku 2011 nemecký export porastie rýchlejšie než svetový obchod, ktorý by sa podľa odhadu Medzinárodného menového fondu (MMF) mal zvýšiť o 7,4 %.
      V marci, čo je posledný mesiac, za ktorý sú k dispozícii čísla, zaznamenal nemecký zahraničný obchod najlepší mesiac v histórii. Dopyt po nemeckých produktoch je vyšší než kedykoľvek predtým a nové rekordy stanovuje aj dovoz. Aj napriek mnohým krízam vo svete nemecká ekonomika zažíva boom. V marci dosiahla hodnota nemeckého exportu 98,3 miliardy eur, čo je najviac od začiatku zverejňovania tejto štatistiky v roku 1950.
      Podľa BDI sa z Nemecka v 1. kvartáli 2011 vyviezli tovary a služby v hodnote 258 miliárd eur, čo je tiež najviac v histórii a o 19,3 % viac než v rovnakom období vlani. Zväz očakáva, že hodnota exportu po prvý raz prekoná 1 bilión eur.
Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies