Nemecký exkancelár Schröder čelí kritike pre prijatie funkcie vo firme Rosnefť

NETKY.SK • 1 Október 2017, 12:45 • 2 min
Nemecký exkancelár Schröder čelí kritike pre prijatie funkcie vo firme Rosnefť

BRATISLAVA - Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder sa stal v Nemecku terčom kritiky po tom, ako ho zvolili za predsedu dozornej rady spoločnosti Rosnefť.

slovakia

left justify in out

Západ na túto ruskú štátnu ropnú firmu uvalil sankcie po ruskej anexii ukrajinského polostrova Krym v roku 2014. Šéf zahraničného výboru nemeckého parlamentu Norbert Röttgen povedal, že Schröderov krok je "neuveriteľný". Nemecká stanica Deutsche Welle citovala Röttgenovo vyjadrenie, že Schröder "profituje" z toho, že bol kancelárom. Röttgen zároveň exkancelára obvinil zo snahy o zvýšenie energetickej závislosti Nemecka od Ruska. Informoval o tom portál bbc. com.

Schröder, ktorý sa šéfom dozornej rady ruskej ropnej firmy stal v piatok, však Rosnefť obhajuje a minulý mesiac sa vyjadril, že časť jeho kritikov jednoducho chce vyvolať novú studenú vojnu. "Predstavte si, že by som nebol navrhnutý na funkciu v dozornej rade firmy Rosnefť ale v spoločnosti Exxon. Nikto by sa nepýtal na moje skutočné motívy," konštatoval. Dodal, že Rosnefť je najväčšou ropnou firmou na svete s dôležitými spojeniami s Nemeckom.

Schröder bol nemeckým kancelárom v rokoch 1998 až 2005. Ako kancelár bol horlivým stúpencom plánov na vybudovanie plynovodu medzi Ruskom a Nemeckom konzorciom Nord Stream a dohoda sa podpísala počas jeho posledného dňa v úrade. Po odchode z funkcie kancelára sa stal predsedom výboru akcionárov spoločnosti Nord Stream.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies