Nemecko si pripomenulo 72. výročie nevydareného atentátu na Adolfa HItlera

NETKY.SK • 21 Júl 2016, 06:45 • 2 min
Nemecko si pripomenulo 72. výročie nevydareného atentátu na Adolfa HItlera

BERLÍN - Nemecko si dnes pripomenulo 72. výročie nevydareného atentátu na nacistického diktátora Adolfa Hitlera.

slovakia

left justify in out

Dejiskom hlavnej spomienkovej slávnosti bolo niekdajšie sídlo nemeckej záložnej armády v berlínskom Bendlerblocku, v ktorom pôsobila väčšina účastníkov sprisahania pod vedením 36-ročného plukovníka Clausa Schenka von Stauffenberg.

 

Prísahu tu zložilo okolo 300 nováčikov Bundeswehru.

 

S prejavom vystúpil niekdajší predseda Rady evanjelických cirkví v Nemecku Wolfgang Huber, ktorý ocenil účasť nemeckých vojakov na boji medzinárodného spoločenstva s džihádistami z takzvaného Islamského štátu (IS). Rečník narážajúc na teroristické útoky z Nice a okolia Würzburgu uviedol, že uplynulé dni jasne ukázali, aký krehký je mier.

 

"Keď sa z kamióna stane zbraň, keď pomýlený mladý muž zaútočí sekerou a nožom na pasažierov v regionálnom vlaku, potom nie je obrana životov a slobody úlohou z minulosti," povedal Huber.

 

Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová využila toto fórum na ocenenie nemeckých vojakov - účastníkov misií v zahraničí od Mali po Afganistan, uviedla agentúra DPA.

 

V spomínanej lokalite v Bendlerblocku odhalili ešte v roku 1953 pamätník v miestach, kde ešte 20. júla 1944 večer, teda krátko po odhalení sprisahania, popravili plukovníka von Stauffenberg a jeho troch kolegov. Odveta za nevydarený pokus si napokon vyžiadala životy okolo 200 sprisahancov.

 

Od roku 1999 sa neďaleko miesta popravy sprisahancov koná každoročne v tento deň prísaha nováčikov Bundeswehru.

 

V Nemecku je 20. júl Pamätným dňom vojenského odporu proti národnému socializmu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies