Nemecko potrebuje veľké investície: podľa štúdie sa výrazne zanedbali cesty, železnice, mosty a kanály

NETKY.SK • 23 Jún 2013, 15:42 • 2 min
Nemecko potrebuje veľké investície: podľa štúdie sa výrazne zanedbali cesty, železnice, mosty a kanály

BERLÍN - Nemecký inštitút pre výskum ekonomiky DIW požaduje veľký investičný balík. V najväčšej európskej ekonomike je podľa inštitútu potrebné ročne investovať až 75 miliárd eur, informoval o tom portál spiegel.de. Miliardy majú smerovať predovšetkým na modernizáciu infraštruktúry v Nemecku.

slovakia

left justify in out

DIW v štúdii, ktorá bude oficiálne zverejnená v priebehu budúceho týždňa, tvrdí, že v uplynulých rokoch sa v Nemecku výrazne zanedbali cesty, železnice, mosty a kanály. Ďalšie peniaze majú smerovať do vzdelania a podpory súkromných investícií napríklad v energetickom a telekomunikačnom sektore. Investičná diera, ktorú od 90. rokov pripustil štát, v Nemecku predstavuje 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) ročne, uviedol DIW. Celková hodnota potrebných investícií od konca 90. rokov minulého storočia podľa inštitútu vyskočila na 1 bilión eur. Veľkú časť potrebných investícií bude musieť poskytnúť štát. Podľa berlínskeho inštitútu potrebné prostriedky sú k dispozícii. DIW len v roku 2017 počíta s prebytkom rozpočtu vo výške 28 miliárd eur. "Je potrebné využiť dobrú fiškálnu situáciu a dnes vytvoriť podmienky na vyšší potenciál rastu v budúcnosti," uvádza sa v štúdii. "Takýto balík by mohol zvýšiť náš strednodobý rastový potenciál z 1 na 1,6 %," povedal prezident DIW Marcel Fratzscher pre Spiegel. Zvýšenie dovozu by navyše pomohlo aj eurozóne. "Prostredníctvom európskeho výrobného reťazca potom podporíme aj ekonomiku v Španielsku a Taliansku."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies