Nemecko odmieta platiť reparácie za druhú svetovú vojnu

NETKY.SK • 11 Marec 2015, 15:16 • 2 min
Nemecko odmieta platiť reparácie za druhú svetovú vojnu

BERLÍN - Nemecko v stredu zamietlo žiadosť Grécka o reparácie za druhú svetovú vojnu po tom, ako ľavicový grécky premiér Alexis Tsipras obvinil Berlín, že využíva zákonné triky na to, aby sa vyhol plateniu odškodnenia za nacistickú okupáciu krajiny.

slovakia

left justify in out

"Sme pevne presvedčení, že otázky reparácie a odškodnenia boli už právne a politicky vyriešené," uviedol Steffen Seibert, hovorca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

 

"Po zjednotení Nemecka v roku 1990 boli pre riešenie tejto témy vytvorené právne a politické podmienky. Ale odvtedy si nemecké vlády zvolili ticho, právne triky a odkladanie," povedal Tsipras v parlamente. Grécka vláda oficiálne neuviedla výšku svojich reparačných nárokov, Berlín však odpovedal, že už splnil všetky svoje povinnosti týkajúce sa vojny, vrátane zaplatenia 115 mil. nemeckých mariek (59 mil. eur) Grécku v roku 1960. 

 

Kampaň týkajúca sa vojnových škôd bola vedená desaťročia gréckymi vládami, ale aj občanmi. V poslednej dobe však naberá na intenzite, a to najmä pre bolestivé hospodárske opatrenia, ktoré musí Grécko dodržiavať v rámci medzinárodného záchranného programu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies